OffNews.bg

Плевнелиев: Недопустимо е да не се знае кой стопанисва язовирите

"Недопустимо е да не се знае кой стопанисва водните съоръжения и кой носи отговорността за тях и този въпрос трябва да бъде уреден при подготовката на бъдещата Стратегия за водния сектор. Необходими са краткосрочни мерки и дългосрочен план за действие, за да не се повторят бедствия с подобни мащаби."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес беше в засегнатите от наводнението райони. Държавният глава настоя да бъде подготвен сериозен анализ на риска. Държавният глава изказа съболезнованията си на хората, загубили свои близки в наводнението в Хасковско. Той благодари на всички, включили се в спасителните операции - на граждани, министерства, на армията. Плевнелиев заяви, че правителството е реагирало бързо и адекватно след наводненията.

Наводнението взе осем жертви. Причини го скъсана стена на язовир "Иваново". Водата унищожи село Бисер. В момента от селото не е останало почти нищо. Трудно е дори да се разбере къде до преди няколко дни е имало къщи. Пропукването в язовирната стена е поне от 2007 година. Тогава община Харманли е сигнализирала за опасността. Реакция не е имало. Вчера това беше обяснено със спорове чия е собствеността - на общината, на областната управа на Хасково и на Министерството на отбраната. Преди повече от 10 години експерт в комисия, правила оглед на стената, също сигнализира, че има проблем. Това също не се взема под внимание.