OffNews.bg

Плевнелиев: Енергетиката може да фалира без реформи

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни мерки. Това заяви пред bTV президентът Росен Плевнелиев от Ню Йорк, където участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

След изборите парламентът трябва да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектора, категоричен е Плевнелиев.

Ако това не се случи, може да бъдем изправени пред драматични последствия, в това число и фалит. Нямаме много време и моят апел е след като минат изборите и бъде сформирано Народно събрание е да има национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор „Енергетика“.

Трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 млрд. лева приходи и 3 млрд. задължения, посочи той.

По думите му са необходими незабавни мерки. Една такава мярка ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаване на силен, независим и надпартиен регулатор.

Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите и шефовете на политическите партии могат да вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока“, категоричен е Плевнелиев.