OffNews.bg

Местан: И ГЕРБ е чужда дума като ДОСТ, да я забраним и нея?

"И ГЕРБ е чужда дума. Означава ли, че не трябва да бъде регистрирана или забранена. Ако няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ", заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан във връзка с аргументацията на съда за отказа на регистрация на партията му, предаде "Дарик".

Според него това е ограничение на конституционното право и дискриминация. Мотивът на съдията бе, че думата "дост" всъщност е "приятел" на турски.

„Дори да приемем, че абревиатурата ДОСТ образува такава дума, искам да припомня, че тази дума е част от лексикалната система на българския книжовен език. Неслучайно съдията се позовава на българския тълковен речник, а не на турския и индийския. По този начин тя отрича собствената си теза", коментира Местан. По думите му ДОСТ е част от българския тълковен речник, каквато част са и думите демокрация, политика, министър, институция, партия, чорба, яхния, тюрлюгювеч.

Той изтъкна, че много партии у нас носят имена или абревиатури с чужд произход като ГЕРБ и "Атака".

Що се отнася до констатацията на съда, че ПП ДОСТ е етническа, като друг мотив за отказа да бъде регистрирана, Лютви Местан посочи, че членската маса на всяка една от близо 400-те партии в България е с преобладаващ един етнос.

„Означава ли това, че всички тези партии са етнически? Турците в България второ качество хора ли са?", попита лидерът на ДОСТ.