OffNews.bg

Кабинетът даде две разрешения за проучване на полезни изкопаеми

Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

„Зеленрок“ ЕООД ще проучва метални полезни изкопаеми в площта „Златуша“, разположена териториите на общините Столична, Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник. Разрешението се предоставя за срок от 3 години, като за този период дружеството ще вложи минимум 1 089 500 лв. в проучвателните дейности. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 7200 лв.

За срок от 1 година „Фючър Кепитъл Естейт“ ЕООД ще проучва строителни материали в площта „Мерата“, разположена в землищата на селата Габерово и Дъбник, община Поморие. Предвижда се през този период да бъдат инвестирани над 46 хил. лв. в проучвателни дейности и 4600 лв. за опазване на околната среда и рекултивация.

По искане на „Балканкерамик“АД концесионният договор за добив на глини от находище „Рудината“ в Софийска област ще бъде прекратен по взаимно съгласие на двете страни. Договорът е сключен през м. април 2001 г. за срок от 35 години. В искането си концесионерът посочва мотиви, свързани с липса на дългосрочни намерения за развитие на керамичното производство.