OffNews.bg

Йотова обвини ПП-ДБ: Месят се в независимата съдебна система

"Една политическа сила опита снощи да се намеси в независимата съдебна власт", каза пред журналисти вицепремиерът Илияна Йотова, цитирана от БНТ.

Изказването ѝ е по повод позицията на ПП-ДБ за назначението на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Вчера новата коалиция призова Сарафов да подаде оставка: "Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор." От ПП-ДБ дадоха заявка, че правосъдният министър ще направи всичко възможно, за да има преразглеждане на назначението на Сарафов. Самият Атанас Славов пък обяви, че ВСС ще обсъди казуса ''Осемте джуджета''.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обаче отказа днес да коментира избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, тъй като това решение било изцяло в правомощията на съдебната власт и съдебните кадровици са в правото си да решат какво да правят оттук нататък. 

"За мен, обаче, беше учудваща реакцията на една от партиите, която снощи направи опит да се набърка в независимата съдебна система, което не ме изненадва", добави Йотова.