OffNews.bg

Говорителката на премиера: Сигналът за „Химко" е съшит с бели конци

Сигналът за корупция за покупката на комбината "Химко" е съшит с бели конци и не се случва случайно. Това мнение изказа пред Нова тв Севделина Арнаудова - медиен съветник на премиера Борисов.

В понеделник стана ясно, че прокуратурата и ДАНС проверяват сигнала, който е подаден от собственика на регистрираната в САЩ компания компанията ANJ Group Corp. Ян Аронов. Според сигнала представители на фирмата са били изнудвани за 1 млн. евро от синдика на предприятието Росица Томова и човек на име Богданов, който се представил за "партньор на премиера".

„Категорично не съществува такъв съветник с името Богданов в екипа на премиера. Тази информация е публична - всички съветници на премиера подават декларация и обявяваме периодично всеки един новопостъпил такъв", заяви в ефира на „Здравей, България" Арнаудова. Тя обясни, че не познава човек с такова име и от приятелския кръг на премиера. 

"Още вчера премиерът реагира, като сезира ДАНС и прокуратурата и ги помоли за спешна проверка. При нас това писмо постъпи в деловодството на 15 януари. Публично за него стана ясно и върху това нещо започнахме да работим в петък, към 16.00 часа, когато вашият колега Сашо Диков изпрати въпроси до правителствената информационна служба. Поразровихме се, разбра се, че няма такъв съветник", обясни Арнаудова.

Тя смята, че прокуратурата е закъсняла с отговора, тъй като е трябвало да отговорят още в петък. "Министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от съдебна реформа и в тоя ред на мисли, всеки може да подаде сигнал, както иска и докъдето иска", каза тя и обясни, че пълният текст на писмото е оповестен неслучайно от пресслужбата, за да си види какво представлява сигналът - то е написано на лош български език.  Тя обясни, че един американски гражданин, за какъвто се представя Аронов, "със сигурност би знаел правилното име на своя представител в чужда държава". "Вие виждате в писмото, че дори това нещо е сбъркано", поясни тя. От американското посолство са категорични, че от тях американски гражданин не е търсил помощ във връзка с този случай.

"Кой си регистрира фирмата на домашния адрес? Няколко ваши колеги се свързаха с посочения телефон - домашен... Ето, това имам предвид, като казвам "съшит с бели конци", поясни още Арнаудова.