Радан иска независимо международно разследване за скандала "Химко"

OFFNews 25 януари 2016 в 15:10 8631 18

Радан
Радан Кънев не вярва, че българските институции ще имат смелостта да разследват скандала с "Химко"

Министър-председателят Бойко Борисов избяга от обвинението за искан рушвет от американски инвеститори за “Химко”, смята лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той визира позиция на Министерски съвет от по-рано днес, в която се обяснява как премиерът щял да спази разделението на властите и нямало да се намесва в темата.

В нея пресслужбата не отрича изнесената в предаването на Сашо Диков информация, а единствено обяснява как премиерът нямал съветник “Богданов” - име, което досега не бе споменавано никъде.

“Не приемам бягството на премиера от отговорност по темата. Той лично трябва да сезира не само прокуратурата, но и МВР и ДАНС, както и да придвижи въпроса до "спецзвеното" за борба с корупцията, с което толкова често се хвали”, пише Кънев.

И допълва: “Знаем от опит, че на прокуратурата по дела, в които е намесен интересът на Пеевски и Доган, не може да се разчита. Нужно е независимо разследване с международно участие”.

“Скандалът около покупката на "Химко" ясно показва две неща:

1) как политическата корупция прогонва инвеститорите и лишава българските градове и региони от поминък, доходи и работни места;

2) как корупцията предава ключови предприятия в ръцете на политически олигархични кръгове, с цел не развиване на реален бизнес, а политическо влияние в най-бедните и уязвими области”, смята още лидерът на ДСБ. И припомня, че “намесата на ДПС в “Химко” не е от вчера”.

Радан Кънев обещава партията да направи проучване и да предостави всички материали на компетентните органи и медиите.

От изнесената от Сашо Диков информация става ясно още, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е излъгала, като заяви пред депутати, че единствен Делян Пеевски е имал интерес към завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!