OffNews.bg

ГЕРБ ще поднови преговорите с ПП, ако бъде сменен форматът и съставът на кабинета

Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете, каза Мария Габриел на извънреден брифинг в парламента.

Тя добави, че за да бъдат подновени разговорите с ПП-ДБ, ще е нужна промяна на състава и формата на кабинета. Габриел декларира още, че на ход е мандатоносителят (ПП-ДБ), който трябва да търси подкрепа. 

"Разговори може да има, ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това. Нека бъдем ясни - разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ", декларира Габриел и поиска всеки да направи крачка назад, за да се стабилизира държавата.

На свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че поставените условия не са ултиматум, а "приятелски съвет" и добави:

"Уважаеми колеги, сменете подхода. Така няма как да стане. Ако искате вземете пример от нас - ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси... Направете компромиси. Не може с 15% от народните представители да получиш цялата власт. Не може. Не е честно. Не е европейско. Не е демократично."

Дончев и Габриел отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Вчера ПП-ДБ взе втория мандат за съставяне на правителство. Номинираният за ротационен премиер акад. Николай Денков заяви, че не е разговарял с Габриел, но изрази надежда, че преговорите с ГЕРБ ще продължат, а идната седмица ще има редовно излъчен кабинет. Бойко Борисов замрази преговорите за втория мандат с ПП-ДБ в събота. Лидерът на ГЕРБ заяви, че причината е разпространеният от Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. В същия ден, няколко часа по-рано бе прекратено производството за кюлчетата и пачките. Ден по-рано пък бе гласуван механизмът за разследване на главния прокурор. Вчера обаче прокуратурата поднови разследването срещу Борисов, а приетите промени в НПК не бяха обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник".