Атанасов: На г-н президента му се услади властта

Йорданка Веселинова 29 май 2023 в 18:02 2656 0

ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Представители на ПП-ДБ

Г-н президентът може да има своите позиции, може би в този дълъг период от време, в който българската парламентарна република буксува и се управлява служебно, може би се услади властта, каза след връчването на втория мандат лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

На свой ред кандидатът за ротационен министър-председател акад. Николай Денков заяви, че "Конституцията не дава на някой друг да дава съвети на Народното събрание да избере правителство или не." Думите му са по повод тезата на Радев, че мандатът бил "дискредитиран" и намекът, че новата коалиция не трябва да го реализира.

Денков заяви, че днес не е разговарял с Мария Габриел, но декларира, че преговорите трябва да бъдат "размразени". Той отказа да коментира състава на проектокабинета, но не изключи още компромиси. 

"Трябва да обсъдим (състава на кабинета) с другите парламентарни групи. Ако кажат, че няма да участват, съответно да опитат да реализират третия мандат" - така отговори той на въпрос какво се случва, ако не получат подкрепа от първата парламентарна сила ГЕРБ-СДС.

Службите

Относно службите Денков припомни, че през 2021 г. техните ръководства са били сменени от назначения от Радев служебен кабинет. Запитан дали се притеснява от проверката по обвиненията за държавна измяна, той отговори така:

"Не ме притеснява, защото няма държавна измяна. Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината."

Атанасов пък припомни, че според Конституцията не е в реда на нещата Радев да назначава ръководствата на службите.

"Съгласно българското законодателство, преди да бъде назначен който и да било, особено за ръководител на българските служби, би трябвало да бъде проверен за надеждност, включително и към нашите партньори от НАТО. Аз не мога да разбера за какво национално предателство се говори тук", обясни той и добави, че ако за ръководител на служба бъде назначен човек, на когото партньорските държави нямат доверие, то той няма да получава надеждна информация.

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев припомни, че още в предходния парламент групата на ПП внесе законопроект, според който ръководителите на службите се избират от Народното събрание, а не се определят еднолично от президента или премиера:

"Това е наистина важно, за да може службите да са на България, а не да служат за интересите на един човек".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови