OffNews.bg

Десницата подаде оставка (обзор)

Цялата десница започна да хвърля оставки след трагичното представяне на парламентарните избори вчера.

42-рият парламент ще е първият след демократичните промени, в който няма да има нито един представител на някогашното СДС.Иван Костов Снимки: БГНЕС

И ДСБ на Иван Костов, и днешният СДС с председател Емил Кабаиванов останаха под 4-те процента, които да им гарантират депутати в следващото Народно събрание. Двамата лидери обявиха оставките си.Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Оставките в дясното пространсто заваляха още в 4 ч в изборната нощ. Пръв във "Фейсбук" профила си оставката си обяви заместникът на Костов - Радан Кънев: "Часът е 04.00 на 13 май. “Мачът свърши”, ДСБ е извън Парламента. Искам само да благодаря от сърце на всички, които ми помагаха. Вие заслужавахте повече. Съжалявам, ако съм ви подвел. Не мога да обещая много – само, че няма да се уморя и няма да се откажа. Ще бъда с вас, докато ме търпите. По светло ще кажа повече за изборите, ще подам оставка като заместник-председател на ДСБ, ще споделя първите си мисли за бъдещето на десницата. Защото ние с вас имаме бъдеще." 

Петър Москов. Снимка: БГНЕС

Тази сутрин и друг член на националното ръководство на тъмносините - Петър Москов, обяви оттеглянето си.

Час по-късно в централата на ДСБ се състоя 8-минутна пресконференция, на която Иван Костов заяви, че на 23 юни партията ще избере нов лидер. В залата последва 30-секундно мълчание, в което репортерите осмисляха новината. Накрая журналистите попитаха възможно ли е новият лидер отново да е Иван Костов. "Нов лидер означава нов лидер", категорично отсече политикът. 

“Призоваваме всичките си привърженици да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим – няма да се разделим, ще бъдем заедно", коментира лаконично Костов.

Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

Малко по-късно чрез агенция "Фокус" оставката си обяви и председателят на СДС Емил Кабаиванов