OffNews.bg

Депутати към посланици от ЕС: Не се месете във вътрешните работи на България

Със скандал започна заседанието на външната комисия в парламента, на което бяха поканени посланици на държави от ЕС, както и дипломати от Израел и САЩ.

Темата на заседанието беше нуждата от ефективна борба с корупцията.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се разгневи защо вътрешни проблеми на България трябва да се обсъждат пред чужди посланици. "Ние суверенна държава ли сме, или просто някаква територия", попита ядосан атакист номер едно.

Той посочи три нарушения на правилника за работа на комисията, поради които заседанието е нелегитимно. То не е обявено три дни предварително, по него няма раздадени материали, а и правилникът не допуска покана към чужди дипломати за решаване на проблеми на българското законодателство.

Колегите му обаче не приеха предложението му заседанието да не бъде провеждано.

Той беше категоричен, че присъствието им нарушава Виенската конвенция, която забранява на посланиците да се месят в работите на страната, където са акредитирани.

След това Сидеров изброи корупционни скандали, свързани с управници от европейските страни. "Тези хора ли ще ни учат как да се борим с корупцията", запита още той. "Има ли в последните 50 години френски президент, който да не е затънал в корупция", попита Сидеров и за пример даде Жак Ширак. "Не, господа и дами, вие сте корумпирани, вие сте олицетворение на корупцията", обърна се Сидеров към посланиците.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов на свой ред коментира, че срещата днес била полезна, но също разкритикува посланиците затова, че отвреме-навреме изпращат декларации, свързани с вътрешната политика на страната. "Надявам се да преосмислите този начин на комуникация", каза Стоилов.

От Патриотичния фронт също се включиха в дискусията. Красимир Каракачанов от ВМРО коментира отхвърления антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Според него Има два момента, които по никакъв начин не биха направили пълноценен закона - анонимните сигнали и това, че ръководителят на бюрото за борба с корупцията по високите етажи, ще се избира точно от тези високи етажи. "Корупцията е във високите етажи на властта, не при селските кметове", категоричен беше той.

След него лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ако се преодолее порокът, генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, партията му ще подкрепи антикорупционния закон. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов няколко пъти настоя за повече уважение към посланиците. 

Той се извини на посланиците, ако някой от тях се почувствал засегнат от днешното заседание.

Само един дипломат взе думата - представител на холандското посолство, за да изрази убедеността си във волята на българските политици за ефективна борба с корупцията.

След срещата Цевтанов защити посланиците и пред журналистите в Народното събарние. По думите му "не трябва да сме толкова агерсивни към гостите, които бяха тук дне".

"Нека да припомним, че желанието на българските граждани беше през 2007 година ние да се присъединим към ЕС. Знаете, че това беше цел, която е планирана поне 10 години преди това. Разбира се, че когато България е част от силна и обединена Евопа, ние трябва да покрием критериите и стандартите на развитите демокрации", каза той.