7 посланици от ЕС призоваха за спешна съдебна реформа у нас

OFFNews 17 февруари 2015 в 18:47 7393 5

Ксавие Лапер дьо Кабан. Снимка: ambafrance-bg.org

Посланиците на Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания излязоха със съвместно изявление във връзка с доклада по механизма за сътрудничество и проверка от януари 2015 г.

Като група от единомислещи посланици на страни от Европейския съюз ние следим отблизо напредъка на България при покриване на критериите, заложени в Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Както заявихме в писмото си от декември 2014 г., ние гледаме на своята активна подкрепа по отношение на усилията за реформи в България като на неизменна част от нашето партньорство в рамките на ЕС, се посочва в изявлението, разпространено от посолството на Нидерландия.

След доклада по МСП от януари 2015 г. отново бихме желали да подчертаем политическия консенсус, показан от българския парламент при приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформите в съдебната система, посочват посланиците.

Ние очакваме този консенсус да се превърне в конкретни законодателни стъпки, гарантиращи прилагането на стратегията, особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво, отбелязват те.

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висш съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху ефективното решаване на проблемите, свързани с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите, се казва в изявлението.

Намеренията за реорганизация на прокуратурата са добре дошли и трябва да бъдат изпълнени. Началото на реорганизацията на сектора на сигурността и ангажиментът да не се допуснат оперативни празнотите в тази посока са положителен знак. Ние очакваме, че те скоро ще доведат до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и  присъди, отбелязват посланиците.

Необходими са специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ. От решаващо значение е качественият скок в борбата с корупцията, се посочва в изявлението.

Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка, се казва още в документа.

В него се отбелязва, че една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение.

Осъществяването на съдебната реформа е национален приоритет, припознат от българските политици, професионалистите в областта на правото и представителите на гражданското общество.

Примери от други страни в региона показват, че реална и съществена промяна е възможна. Ние, като приятели и партньори, трябва да споделим нашето очакване, че - като се имат предвид амбициите за реформи на настоящото правителство - България ще  постигне съществен напредък до лятото на 2015 г., завършва изявлението, подписано от посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, посланика на Нидерландия Том ван Оорсхот, посланика на Белгия Аник ван Калстър, посланика на Австрия Роланд Хаузер, посланика на Дания Кристиан Кьонигсфелд, посланика на Финландия Хари Салми и временно изпълняващ длъжността посланик на Великобритания Сара Райли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови