OffNews.bg

Даниел Вълчев: Крали Марко ли ще дойде след предсрочен вот

Никой не подставя под съмнение коалиционното споразумение на Реформаторския блок с ГЕРБ. Новият документ ще постави сроковете за реформите, за да ги ускорим. 

Това заяви проф. Даниел Вълчев от ДБГ, член на преговорния екип на РБ, по БНТ.

Не може само скандали, записи, есемеси, кой в кое посолство е бил по Коледа, трябва позитивен дневен ред, подчерта Даниел Вълчев за съдебната система. Той посочи, че хората са уморени от обещания и скандали.

Когато си част от институция, не може да я излагаш публично, защото това оставя без морал публичния живот, категоричен бе той. Ако бях част от ВСС, щях да призова колегите ми да си подадат оставките, каза Вълчев. По думите му така би се отворила възможност за нов ВСС, това обаче може да стане само доброволно.

Сигурно има не е един, а много есемеси, добави той и подчерта, че съдията не говори на площада, а с решенията си. В съдебната система има много свестни хора, с които трябва да се проведе професионален дебат, вместо да се истеризира, категоричен бе Вълчев. 

Предсрочните избори няма да решат проблемите с ново мнозинство. Крали Марко ли ще дойде, попита риторично той и добави, че опозицията е в летаргия. Хубаво искат вот на недоверие, но никой от тях реално не иска избори, подчерта проф. Даниел Вълчев и каза, че при вот на недоверие за здравната политика, всички от РБ, независимо дали са се обявили за опозиция, ще подкрепят здравния министър, а после ще обяснят вота си.  

РБ участва в управлението, а дали една партия ще е част от Блока, решава тя самата, отговори той на въпрос за оставането на ДСБ в РБ. У нас има олигархичен модел и той се стеснява – вече поименно се знаят, каза Вълчев и добави, че на усещането на хората за несправедливост трябва да се отговори с реформи в съдебната система, МВР и другите публични системи.