Вълчев за Кънев: Не е етично да обявяваш нов проект преди да си напуснал стария

OFFNews 18 януари 2016 в 11:59 3931 11

Снимка БГНЕС

Даниел Вълчев.

Сигурно е много примамливо хем да си в управлението чрез свои представители, каквито ДСБ към момента има немалко, хем да не носиш никаква отговорност за ставащото в страната.

Така зам.-председателят на ДБГ Даниел Вълчев коментира решението на лидерът на синята партия Радан Кънев да мине в опозиция. По думите му преди година всички партии в Реформаторския блок са взели легитимно решението да участват в мнозинството. "Само че не е коректно нито към партньорите ти, нито към хората, които са те подкрепили", казва още той пред 24 часа и допълва, че участието в РБ е участие в доброволен съюз и не е етично преди да си напуснал стария проект да обявяваш нов.

"Когато говориш за морален избор, хубаво е и с поведението си да показваш, че умееш да правиш такъв избор – така правят нормалните хора", подчертава още Вълчев.

Попитан дали очаква Радан Кънев да се кандидатира за президент, Вълчев казва, че не е в течение на лични планове. Според него човек не се занимава с политика, за да задоволява собствените си амбиции, а за да се опита да свърши нещо добро за всички. "Тази година РБ може да свърши нещо реално в управлението и за модернизирането на страната", категоричен е той, като по думите му реформаторите още не е обсъждана кандидатура за президент.

Вълчев добави още, че България се нуждае от нова наказателна политика. "Това е едно от най-важните неща в съдебната реформа. Ние сме криминализирали какви ли не деяния, като просията например. В случаи като този във Враца държавната машина трябва бързо и адекватно да се намеси. И не по чиновнически, а като държи сметка за чувството за справедливост на хората", заяви зам.-председателят на ДБГ.

Той подчертава, че до 3 месеца трябва да има нов Закона за съдебната власт, но заедно с това по отношение на наказателната политика да има декриминализиране на леките състави, а полицията да вземе адекватни мерки - от полицейското разследване, през системата на патрулиране до съотношението между администрация и полицейски служители.

"Вие знаете ли как се казва прокурорът във Враца, който повдигна първото обвинение, което възмути хората? Вероятно не знаете, аз също не знам, подчертава Вълчев и добавя, че наказателната система да стане такава, че не невинният човек да се страхува, а престъпникът", подчерта бившият министър на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!