OffNews.bg

Бъчварова към Робева: Предпочитам да съм бездуховна, вместо на сцената до Бареков

Ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков, за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна. 

Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отговори във фейсбук на Нешка Робева по повод дебата за предложението за удостояването на треньорката по художествена гимнастика с орден „Стара планина" за принос в културата и нейният отказ от приза. След дебат на заседанието на правителството Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Николай Ненчев, Екатерина Захариева, Меглена Кунева и Божидар Лукарски гласуват против. 

„Някоя си социоложка" си позволила да изрази мнение по предложение за най-високата държавна награда. Не мога да си отговоря защо е позорно социолог да има мнение и оценка, но е в реда на нещата спортист да хули и обижда социолог и министри", написа Бъчварова в профила си в социалната мрежа. Тя припомня, че е казала на правителственото заседание , че Нешка Робева трябва да получи отличие за заслуги към спорта, а не за принос към българската култура.

„Да обявиш виден спортист за национална фигура на българската култура е като да обявиш Теди Москов, Васко Василев, Соня Йончева, Мариус Куркински за най-заслужилите спортисти на страната ни. Ако те го поискат, ще реагирам по същия начин", категорична е Бъчварова.

„Не знам защо никой не е предложил орден за Нешка Робева за безспорните и заслуги към българския спорт. Тя вероятно знае много добре. Не знам и кои са хората от Инициативния комитет за награждаването й за принос към българската култура. Поне за сега нито един от тях не се е обозначил. Искам да заявя ясно, че ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков, за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна", казва още тя.

„Но категорично не приемам точно тази духовност да е единственият еталон за всички и всичко. Когато някой, който не е получил това, което е искал, сипе обидни квалификации за хората с мнение, различно от неговата самооценка, това не е признак нито на духовност, нито за достойнство. Според мен. Да обявиш, че си отказал орден, който още не ти е даден - също", обяснява вицепремиерът.