OffNews.bg

Премиера на спектакъла "Малдорор" на Ани Васева и Леонид Йовчев

Един от най-мрачните и загадъчни герои на модерната литература, Малдорор на граф дьо Лотреамон, емблематична фигура за групата Метеор, ще обземе театралната сцена на Френския институт в София на 28 септември и 7 октомври от 19:30 часа.

Отново разработен в тандем с режисьорката Ани Васева, първият моноспектакъл на Леонид Йовчев този път ще експериментира в жанра на “литературния театър”.

Билети може да се намерят във Френския институт на цена от 10 и 8 лв.

Малдорор броди из града, пустошта, океана: амфибия, изверг, любовник на акулата и октопода; той вести апокалипсис, но и изобретява нови форми на живот. Изправен сам срещу света, Малдорор е герой на противостоенето, но и на устояването. Той е мрачен виртуоз на реториката, неуморим рицар на синтаксиса и корсар на парадокса. Пресича сцената на живота и сцената на театъра на противоход. Излаз от човешкото, той е героят на Другото на театъра.

“Неотдавна видях пак морето, качен на палубата на кораб и спомените ми бяха така живи, сякаш бях го напуснал вчера. О, октопод с копринен поглед! Ти, чиято душа е неделима от моята, ти – най-красив от обитателите на земното кълбо, който управляваш цял сарай от четиристотин смукала; ти, у когото обитават благородно, като в естествено седалище, по общо съгласие и свързаност и божествени прелести, защо не си сега с мене, долепил живачния си корем до алуминиевите ми гърди, да седнем двамата на някоя крайбрежна скала, за да наблюдаваме гледката, която аз обожавам."