OffNews.bg

Уволниха директора на СМГ

Директорът на Софийската математическа гимназия е уволнен.

Антони Стоянов си отива 10-ина дни преди първия учебен ден заради скандала с уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Тя бе отстранена дисциплинарно през юли с мотив, че като член на националната комисия на математическото състезание "Европейско кенгуру" е ощетила именно учениците от СМГ. Тогава заради спор между съорганизаторите - Съюзът на математиците в България и сдружението "Европейско кенгуру", явилите се при СМБ не бяха допуснати до националния кръг независимо от резултатите си. Тодорова заяви пред OFFNews, че не е можела да повлияе на това решение, но Стоянов не бе съгласен - тя е подписала протокола, защо, недоумяваше той.

Решението раздели родители, учители, ученици на два лагера. И едните, и другите протестираха, даваха пресконференции. МОН неуспешно се опита да потуши скандала, като посредничи. 

Заповедта за уволнението му е на началничката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. Тя вече е публикувала и обява в сайта на РУО, че се търси нов директор на СМГ. Тя е качена в 15.03 ч. в системата. В 15.30 ч. Кастрева даде пресконференция, за да съобщи решението си. А в 17 ч. срокът за кандидатстване за директорското място изтече. Още за конкурса - вижте ТУК.