OffNews.bg

Университетските болници бранят министър Андреева

Асоциацията на университетските болници (АУБ) се противопостави на призивите за оставка на министърката на здравеопазването Таня Андреева.

Шефовете на университетските болници са на мнение, че е необходимо да бъдат отчетени започнатите от д-р Андреева действия и постигнатите от нея резултати, вместо „здравният министър да става заложник на интересите на един лекар”.

В декларацията на АУБ се изтъква разработената от МЗ Стратегия за развитие на спешната медицинска помощ, започналите ремонти и доставки на ново оборудване, увеличението на заплатите, инкриминирането на нападенията над медицински лица и промените в медицинското образование, "като в същото време за първи път от две години е подписан Национален рамков договор, и в новите оперативни програми са заложени мерки за подпомагане на здравния сектор".

Според асоциацията д-р Андреева е първият здравен министър, който е защитил лечебните заведения от „административния произвол” на здравната каса.

„Основният проблем на българското болнично здравеопазване е финансирането и лошите правила, заложени в Постановление №94 на Министерския съвет, предложено от управителя на НЗОК - д-р Румяна Тодорова.

Въвеждането в него на месечните лимити поставят българските болници в невъзможност да извършват основния си предмет на дейност, а именно: осъществяването на болнична медицинска помощ”, пишат в декларацията си АУБ.