Таня Андреева: Не бих работила в Спешна помощ

OFFNews 30 май 2014 в 21:38 17571 21

Министърката на здравеопазването Таня Андреева.
Министърката на здравеопазването Таня Андреева.

Не бих работила в Спешна помощ поради ред причини, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в интервю пред БНТ.

Тя определи състоянието на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) като много лошо, но "за това са виновни директорите им, а не държавата".

Причината е, че министерството не може да следи и контролира ЦСМП-тата и тяхната техническа база, вина на директорите е, ако не информират държавата за нуждите и липсите на ведомствата им, каза Андреева.

Според нея от години наред държавата няма ясен план за развитие на ЦСМП-тата, но от 3 месеца насам Министерството на здравеопазването е успяло да създаде основата, на която да се стъпи за бъдещото реформиране на Спешна помощ.

Таня Андреева посочи, че за последно нови линейки са били закупени по времето на управлението на Тройната коалиция, а сегашното правителство ще е следващото, което ще обновни автопарка на Спешна помощ.

По казуса с поисканата оставка на директора на ЦСМП София д-р Георги Гелев Андреева каза, че той не носи вина за конкретния случай с починалата фотографка заради закъснението на линейката, но че за последните 16 години, в които той е шеф, сигналите и оплакванията всяка година се повишават.

„Проблемът ни с д-р Гелев не е личен, а системен“, заяви министърката.

Тя сподели, че има „редица причини лекарите да защитават директора си“, но че няма да ги коментира в момента, защото все още се изясняват.

Андреева сподели единствено, че една от тях е натиск от страна на директора на ЦСМП София спрямо някои лекари от Спешна помощ, за да излезнат да протестират в негова защита.

Министърката каза, че е получила информацията за натиска от нейни служители в министерството.

На въпроса дали д-р Гелев е виновникът за състоянието на Спешна помощ в България, Таня Андреева изрази мнението си, че „всички, които са били част от Спешна помощ, носят вина“ - директори, лекари, цялостната организация.

Накрая тя обеща, че Министерството на здравеопазването ще модернизира над 35 медицински центъра, както и ще закупи между 50 и 60 линейки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!