Quantcast

Андреева: Връщаме телефон 150 за спешни случаи

OFFNews Последна промяна на 30 май 2014 в 17:49 7152 14

Връщат телефон 150 за спешни случаи.

Държавата ще върне телефон 150 за спешни случаи. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Телефонната линия 150 ще съществува като паралелна на сегашната – на телефон 112, като целта е да се улесни работата на Спешна помощ, уточни Андреева.

По думите й така връзката ще бъде по-бърза и затова диспечерите и екипите на Спешна помощ ще могат да реагират по-бързо.

Решението идва ден след като над 100 медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София подадоха оставки и излязоха на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев и на неговия заместник д-р Ангел Ангелов след пореден случай на починал пациент след закъснение на линейка.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще има промени в кабинета, но не уточни дали това включва и министъра на здравеопазването.

Спешната помощ е проблем, дори в програмата е записано, че приоритетна мярка е стабилизирането на спешната помощ. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление, последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Заплащането е слабост в много сектори, има недостиг и на кадри, и на техническо оборудване, но това трудно може да се направи за кратко време. Предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването - на моето внимание е и състоянието на болничната помощ, финансирането, здравната каса, посочи Орешарски.

Таня Андреева пък заяви, че е получила сигнали за това, че има натиск върху медиците да излязат на протест, в това число и политически.

Тя допълни, че е поканила медиците на разговор в понеделник, за да обсъдят ситуацията.

След като медиците подадоха оставки и излязоха на протест, от здравното министерство не направиха никакво официално изявление по случая, а следобед на сайта на министерството беше публикувано резюме на доклада на Агенция "Медицински одит", в който бяха изредени откритите нарушения след проверка в Центъра за спешна медицинска помощ.

Оставките на медиците в Спешна помощ в София са изцяло насочени към защита на директора на Центъра за спешна медицинска помощ заради предложението за уволнение във връзка с медицинския одит за неуредици и липса на контрол на дейността в Центъра. Предложението за уволнение на д-р Георги Гелев е направено, защото организацията на Центъра е изцяло в правомощията на директора, каза Андреева.

На поста директор на Центъра ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, като името му ще стане ясно в понеделник, уточни тя.

Искането за връщане на телефон 150 за спешни медицински случаи беше направено преди месеци от спешните медици. Тогава обаче искането им не получи подкрепа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2014 в 10:39

Винаги е по-добре да има повече комуникации,най-малкото повикване ще приеме човек,който има представа от медицина,а не като пъновете от 112.Могат да се прецизират повикванията,а не да се разкарваме за цифки и сополи,кашлици и главоболия(както и любимите на мангалите "една жена на 23 год е неадекватна").Ако паднат 25% от повикванията линейките стават повече.Няма да има никакъв проблем с GSM-те,нито пък с ЕК(ако знаеш директния тел.номер на спешен център,може да направиш повикване и през него).Само дано не започнат келешчетата-ученици да избират 150 за кеф,защото е без пари и могат да ни псуват и да ни говорят мръсотии на воля,ама две добри няма или ако има си прецакал договора.

31.05 2014 в 00:23

Тъпата патка осъзнава ли, че всички мобилни телефони влизат в специален режим когато се набира 112? Нещо което няма и не се случва със 150? Просто нямам думи - ще промени световната икономика да и било по-лесно на нея?!?!?!? Това комунделата когато и да го утрепеш все е късно ...

31.05 2014 в 00:20

Това е поредното неспазване на споразуменията в ЕС. 101% съм сигурен, че ще има санкции. В цяла Европа спешния телефон е 112, в САЩ 911. Имаме отпуснати пари от ЕС за работещ телефон 112. Министърката от ДПС по времето на съсела се погрижи да се откраднат парите и едва покриха минималните изисквания, тия сега се грижат да имаме и санкция. Някой определено работи с всички средства за изостряне на отношението към "лошия" ЕС.

30.05 2014 в 21:08

Поредната глупост на това жалко правителство! Значи в западните държави може да действат бързо, а нашите не могат и за това им трябва отделен телефон защото много се бавело подаването на информацията, егати логиката. Как ще става бързо след като дори по Българския стандарт са малко екипите, а Европейския стандарт има дори по-големи изисквания за бройката на екипите. След като здравния министър не може да се справи с проблема да си ходи, а не да ни връща години назад!

30.05 2014 в 20:15

И как ще се прецени кое е спешно и кое не , как ще се разправяме с неграмотните цигани и как ще им се обясни на тая паплач че високото кръвно не е спешно състояние или силното главоболие!!!???

30.05 2014 в 20:14

Bravo be !!! Nyama ekipi, ima telefoni. Tryabva da ima yasni kriterii za spesnost i sanktsii za lajlivo podadeni danni ....

30.05 2014 в 19:04

Да! Еврика! Това е решението! Браво, Андреева, браво! После върни и старите Уаз-ки за линейки... Ми да, и да не забравиш- спешния номер трябва да може да се избира само от уличен монетен телефон с шайба. Така никога няма да има изпуснати обаждания и закъснели доктори. Браво! Хайде, аз сега отивам да си пусна една една приказка за лека нощ... пак по телефона.

30.05 2014 в 18:49

"За спешни случаи бил" Понеже някой, който иска да викне линейка ще реши, че неговият случай не е много спешен. Понеже хората имат каквато и да било съвест за другите. Просто всички ще звънят директно на 150 за лийека и ситуацията ще е 1:1. Тези нещо различно от мозъчна пръдня не могат да сътворят.

30.05 2014 в 18:41

не телефона , варнете даржавата

30.05 2014 в 18:30

С какво номер 150 ще помогне за по-бърза реакция!?