Андреева: Оказват натиск върху спешните медици да излизат на протест

OFFNews 30 май 2014 в 12:23 4997 17

Таня Андреева

Получих сигнали от колеги в Спешна помощ за това, че има натиск върху медиците да излязат на протест, в това число и политически. Това заяви в кулоарите на парламента здравният министър Таня Андреева.

В понеделник съм поканила колегите от Спешна помощ, за да поговорим и да им обясня защо се случва всичко това, посочи Андреева.

Оставките на медиците в Спешна помощ в София са изцяло насочени към защита на директора на Центъра за спешна медицинска помощ заради предложението за уволнение във връзка с медицинския одит за неуредици и липса на контрол на дейността в Центъра. Предложението за уволнение на д-р Георги Гелев е направено, защото организацията на Центъра е изцяло в правомощията на директора, допълни здравният министър.

Ще назнача временно изпълняващ длъжността, докато д-р Гелев е в болничен, защото очевидно след четири месеца болнични организацията в Центъра още повече се е влошила, подчерта Таня Андреева.

По думите й за момента не е ясно кой ще изпълнява временно длъжността директор, но това ще стане ясно в понеделник.

По повод искането на медиците за увеличаване на заплатите Андреева коментира, че само увеличение на заплатите няма да реши проблема.

Ние повишихме заплатите от началото на годината с 10%. При наличен ресурс ще ги увеличим още. До края на годината ще се направят ремонти в Центровете и филиалите за спешна медицинска помощ, ще се закупят линейки с телемедицина в тях, като за това са предвидени 20 млн. лева, допълни министърът.

Ако не се работи по ясни правила обаче, ако не се изпълняват стандартите за работа при спешност, което е въпрос на организация и добър мениджмънт, няма да постигнем особен ефект, смята Андреева.

Очевидно има проблем в Центъра в София, защото това е единственият Център за спешна медицинска помощ, при който има непрекъснати сигнали и оплаквания. Ситуацията в страната не е по-добра. И там липсват кадри, има проблеми с линейките и пътищата, но директорите намират начин да се справят, категорична е Андреева.

Таня Андреева заяви, че не се опасява за мястото си след обявените от премиера Пламен Орешарски предстоящи промени в кабинета. Докато съм на този пост, аз съм длъжна да си върша работата, каза тя.

Над 100 медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София подадоха оставки вчера и излязоха на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев и на неговия заместник д-р Ангел Ангелов след пореден случай на починал пациент след закъснение на линейка. 

Медиците обявиха, че според тях д-р Гелев си върши добре работата и уволнението му е измиване на ръцете от страна на здравното министерство, което няма да разреши проблемите в Спешната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!