OffNews.bg

Трима зам.-министри в образованието

Трима ще са заместник-министрите на служебния министър на образованието политолога Румяна Коларова.

Това научи OFFNews от свои източници.

Те са жена, специалист в средното образование, и двама мъже, професори от Техническия и Софийския университет.

Новият министър Румяна Коларова отклони журналистическите въпроси за заместниците си с аргумента, че те първо трябва да бъдат назначени от министър-председателя и едва след това ще може да ги представи публично.

Новият министър Румяна Коларова очерта три основни приоритета в работата си - новата оперативна програма за образование и наука, дуалното обучение и прозрачност на управлението. Ето какво заяви тя след среща на четири очи с предшественичката си на поста проф. Анелия Клисарова в МОН:

"Образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени каквито и да е революционни промени. Знаете, че приемствеността е много важна. За мен още по-важно е да се спазват принципите и приоритетите, които България има. Ако за нещо можем да работим, то е свързано именно с принципите и приоритетите.

На първо място това, върху което ще стъпим, е работата по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Знаете, че тя е в най-решителната си фаза. Моята амбиция е да направя максимално възможното, което означава много ефективна обратна връзка с Комисията и работа по бележките, които са получени или предстои да бъдат получени. Във връзка с оперативната програма имаме няколко основни документа, стратегията за висше образование, която беше внесена в Народното събрание, но не беше приета. Има нужда отново да бъде препотвърдена, но с особено внимание върху плана за действие. С други думи, ако мислим за този документ, който е основополагащ, идеята ни е да го съгласуваме и актуализираме съобразно с един работещ план за действие.

Разбира се, че началото на учебната година, осигуряване на нормалното протичане на учебната година е от изключителна важност, но още по-важно е да се направят първи стъпки по една реформа в средното образование, по която наистина имаме консенсус. Това е дуалното обучение, професионалното образование, допълнението и изменението на закона беше прието с впечатляващ консенсус в Народното събрание. Мисля, че ние ще направим първи стъпки в тази посока. Разбира се, когато мислим за приоритетите на служебното правителство има още една цяла група приоритети, с които максимално ще се съобразя. Това е отвореното управление, обратната връзка. Ще направя всичко възможно, за да гарантирам ефективност на работата на съветите, които съществуват, отвореност и прозрачност на решенията, които ще се вземат в министерството. Това е наистина приоритет на служебното правителство, с който максимално ще се съобразя, освен другите два - европейските фондове и дуалното обучение, което е много важно да бъде приложено.

Със сигурност в министерството ще има проблеми, дайте ми малко време да се запозная с тях. До този момент не съм работила в него, дори не знаех къде кабинетът на министъра, което означава, че в някаква степен не съм била и сред хората, които са търсили съдействие от властта в работата си в сферата на образованието и науката. Но знаете, че цялата ми професионална кариера е в тази посока.

След срещата с Коларова министърът на образованието в кабинета "Орешарски" проф. Анелия Клисарова заяви:

"Проведохме много ползотворен разговор. Щастлива съм, защото думата приемственост беше потвърдена. Това е много важно за системата на образование. Няма как изведнъж да се случат нещата. Хубавото е, че и двете мислим, че образованието е над политическо и че децата, това са тези, които ще водят държавата напред. Затова ще работим в името на децата, на учениците, на студентите", каза министърът на образованието в кабинета "Орешарски" проф. Анелия Клисарова.

Тя подари звънец на новия министър с думите, че най-важната му задача е да открие новата учебна година, и книга за образованието в Европа от 1931 година.