OffNews.bg

Съдът обяви за незаконен мораториума за продажба на земя на чужденци

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври м. г. за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица.

Делото е по искане 55 депутати от ДПС и БСП.

 

КС изцяло възприема аргументите на вносителите за това, че мораториумът противоречи на Конституцията, според която "Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон."

Решението на КС очаквано, защото още при гласуването на мораториума в парламента, дори самите народни представители заявяваха, че са наясно за неговата юридическа несъстоятелност. Друг е въпросът защо едно солидно мнозинство от народните представители смята, че може да прави съмнителни политически послания, зачертавайки правото.

Депутатите на "Атака" поискаха провеждането на референдум с въпрос „Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?”.