OffNews.bg

Николай Пърпов обжалва избора на главен архитект на София

Архитект Николай Пърпов обжалва избора на колегата си Здравко Здравков за главен архитект на София. 

"13 архитекти бяхме допуснати до защита на концепцията, но каква беше тази защита – нямаше такава. Поставиха ни някакви оценки, които никой не знае защо са такива. В тоя смисъл, аз смятам, че ако искаха да си назначат човек, който да е близък до някакви партийни интереси, просто трябваше да променят правилата, а не да говорят за публичност", заяви той.

Архитект Пърпов каза, че е напълно солидарен с колегите си от Камарата на архитектите, които настояват за налагане на конкурсното начало при избора на проектанти за обекти с национално значение, съобщи БНР. 

Арх. Николай Пърпов е работил 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Носител е на първа награда в конкурса "Сграда на годината" за 2013 г. за болница "Надежда". Негови проекти са награждавани в Индия и Швеция. Автор е на проекти за хотели в цялата страна, офис сгради. Освен у нас, е работил и в Албания. 

При публичното представяне на проектите в конкурса арх. Николай Пърпов обяви, че иска да направи триизмерен модел на София, върху който да се налагат всички идеи и проекти за развитието на града.