OffNews.bg

Наръчник за бежанци

Национална гореща линия за бягащите от войната - 02/9055555 и +380 322465075

ЕВАКУАЦИЯ

Ако се намирате в Украйна и имате нужда от евакуация, можете да потърсите помощ в България на телефон +359 2 948 24 04, по имейла на МВнР crisis@mfa.bg или да попълните формуляра в българския портал за хора, засегнати от войната в Украйна.

ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Гражданите на Украйна нямат нужда от визи за влизане в България.

След избухването на войната влизането им в България е възможно дори без международен паспорт с биометрични данни, а с някой от следните документи: по-стар паспорт без биометрични данни; лична карта; шофьорска книжка; акт за раждане (за деца до 14.); други официални документи като удостоверения, пропуски, дипломи, членски карти, банкови карти, трудови книжки, документи за собственост и др. За онези, които не разполагат с никакъв документ, се извършва проверка от Гранична полиция.

!Документ за временна защита се получава още на границата с Румъния.

Допуска се влизане с автомобил, независимо дали има международна застраховка.

РЕГИСТРАЦИЯ

Карта на местата, където можете да получите „Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“.

След изтичането на 1 година срокът на временната закрила може да бъде продължаван. Този срок може да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и в Украйна бъде възстановен мира и нейната независимост. Повече за процедурата

!Властите съветват гражданите от Украйна да изчакат обявяването на правилата за регистрация в България като лица под временна закрила вместо да подават молба за предоставяне на международна закрила в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

НАСТАНЯВАНЕ

Възможности за временно безплатно или платено настаняване можете да откриете в тази платформа, във фейсбук групата "Помощ за украинските бежанци" или ТУК

ПРАВА

Хората, получили временна закрила, имат следните права:

- да останат на територията на България;
- труд и професионално обучение;
- настаняване или средства за настаняване при необходимост;
- социално подпомагане;
- медицинска помощ при спешни състояния;
- свободно да се завръщат в държавата си по произход.

ЗДРАВЕ

Телефонът за спешни случаи е 112

Предоставя се медицинска помощ при спешни състояния.

Хора от уязвими групи – деца до 18 г., непридружените деца, бременните жени, самотните родители с ненавършили пълнолетие деца, възрастните хора и хората с увреждания, тежки здравословни проблеми, психични разстройства жертви на трафик или понесли изтезание, изнасилване или други тежки форми на насилие – имат право на пълно медицинско обслужване като български граждани.

Много болници и лекарски практики обявиха, че предлагат безплатни прегледи за украински граждани.

ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ

Благотворителни, граждански и неправителствени организации организират различни видове помощ. Повече информация тук, тук, тук и тук.

РАБОТА

Украинците и членовете на техните семейства, получили временна закрила, убежище или международна закрила в България, имат право да работят в страната без разрешение за достъп до пазара на труда. Лицата със статут на бежанец или хуманитарен статут могат да се регистрират като търсещи работа в Бюрото по труда на техния постоянен или настоящ адрес.

Безплатни консултации на украински, руски, български и английски - 0800 88 001

Предложения за работа, още предложения за работа

Още информация

БАНКОВИ СМЕТКИ И КАРТИ

Разплащането в България е в български левове.

Банките ще въведат опростен механизъм за откриване на банкови сметки от украински граждани (очаква се допълнителна информация). И сега украинските граждани могат да използват своите дебитни и кредитни карти Visa или MasterCard в рамките на дневния лимит, определен от украинските банки, и до гаранционния лимит за конкретната карта.

СПЕШНИ СЛУЧАИ

Телефон за спешни случаи - 112

(лекар, полиция, пожарна, инцидент) 

ОБРАЗОВАНИЕ

За постъпване в училище и детска градина: Заявления се подават в регионалните управления на образованието (РУО). Попълва се това заявление и се носи на място.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт.

Българските училища са безплатни, както и общинските детски градини за деца до 6 г.

Телефон в МОН за въпроси: 0800 16 111

От 25 март стартират и първите безплатни уроци по български за деца и възрастни в София и Варна. Повече информация тук.

КОМУНИКАЦИИ

Големите български мобилни оператори имат специални отстъпки за украински граждани - в т.ч. безплатни разговори с Украйна.

Два от операторите предлагат и карти с безплатен интернет.

ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Отпадат временно всички изисквания за въвеждане в Република България (вкл. регулациите на ЕС) на домашни любимци от Украйна. Нужно е само да се попълни уведомление на самата граница. Още информация

Информацията се актуализира

ENGLISH VERSION