България ще пуска домашните любимци на идващи от Украйна по улеснена процедура

OFFNews 28 февруари 2022 в 09:58 1961 0

Снимка БТА/АП

Улеснена процедура за влизане на територията на ЕС през България установи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Тя е приета във връзка с извънредната ситуация в Украйна и се отнася за животните, пренасяни с нетърговска цел. Те ще бъдат допускани и без изпълнение на Регламент 2013/576 на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 г. относно движението с нетърговска цел на домашни любимци. Регламентът изисква:

- микрочип;

- паспорт;

- здравен сертификат, издаден от ветеринарните власти на Украйна;

- ваксинирани срещу бяс;

- наличие на изследване за титър на антитела срещу бяс;

- третиране срещу Echinococcus multilocularis, извършено не повече от 120 часа и не по-малко от 24 часа преди времето на планираното влизане в България.

Улеснената процедура дава възможност на стопаните на животни, които не отговарят на едно или повече от условията, да ги превозят, като подадат уведомление за влизане на територията на Република България или друга държава членка на граничните пунктове. В случаи на престой на животните на територията на България, същите ще бъдат поставени под изолация и официален контрол до изпълнение на горепосочените изисквания от Регламента. В случай на транзит през територията на страната БАБХ ще издаде разрешително за преминаване. В него ще бъде посочено изискването (или изискванията), на което домашният любимец не отговаря, с цел уведомяване на държавата членка на крайна дестинация.

В случай на нужда от допълнителна информация, гражданите могат да използват електронен адрес: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови