OffNews.bg

ЦИК все пак забрани и втората книга на "Телеграф"

Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани разпространението и на втората книга, предлагана заедно с вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието".

Такова решение беше взето и миналия понеделник по повод първата книга, разпространявана с "Телеграф". 

И в двата случая обаче забраната за разпространение на книгата се случва, след като по-голямата част от тиража е вече раздадена с изданието. 

Решението на ЦИК е по жалба на коалиция "Да, България" и Христо Иванов в качеството му на кандидат за народен представител. В жалбата се посочва, че чрез книгата издателят "Телеграф" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му Делян Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания.

ЦИК обяснява в решението си, че "в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др."

ЦИК посочва, че притурката не е агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет, а в нея се съдържа информация за "лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори". Все пак Комисията допълва, че от съдържанието на книгата е видно, че в отделни нейни части се коментират кандидати за депутати по недопустим в условията на предизборна кампания начин. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

"Да, България" подаде сигнала преди излизането на книгата и направи опит то да бъде спряно предварително. Липса на мнозинство в Централната избирателна комисия обаче спъна вземането на принципно решение.

Миналата седмица в разпространителната мрежа заедно с в. "Телеграф" и "Монитор" се предлагаше и друга безплатна книга - "Крадци на демокрация". Тя бе санкционирана от ЦИК отново след жалба на "Да, България". Комисията забрани разпространението на "Крадци на демокрация", но едва след като по-голямата част от тиража й вече бе изчерпан.