OffNews.bg

ЦИК отвръща на удара: Обвини Денков във вмешателство, а МВР, че на своя глава е върнало машините в склада

Денят за размисъл се превърна в арена за размяна на обвинения. Политиците нападнаха ЦИК за отмяната на машинния вот, а комисията се опита да внуши, че е с вързани от Изборния кодекс ръце и че е спазила буквата на закона.

На пореден брифинг днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова, заобиколена от колегите си, обясни, че комисията не намира основание да промени решението си да се гласува само с хартиени бюлетини. В доклада на ДАНС имало "данни за повтаряне на процедурата за изграждане на изходния код за машините, без да има нужда от това и без това да е част от доклада на Министерството на електронното управление и докладите на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология".

Нейкова даде да се разбере, че ЦИК възприема твърденията, че е потъпкала Изборния кодекс като "вмешателство в работата на независим държавен орган".

"Подобни твърдени от държавни институции и длъжностни лица намираме за недопустими и смятаме, че те са вмешателство в работата на независим държавен орган. А също така още повече рушат доверието в изборния процес. Нека институциите ни дадат възможност да си вършим работата, така че изборният ден да протече нормално", каза председателят на комисията.

По-рано през деня премиерът Николай Денков обяви, че серия от заблуди, в която са замесени ДАНС, ЦИК, ВАС, политици, е довела до отмяната на машинния вот. Според него внушенията са манипулативни и не кореспондират с истината. 

"Сигурен съм, че след години тези събития ще се изучават като пример за активно мероприятие", бе категоричен Денков.

Нейкова контрира, че решението на ЦИК (за отмяна на машинното гласуване) е обжалвано по съдебен ред и "всички факти и обстоятелства за това решение ще бъдат разгледани от съда". Тя уточни, че са постъпили осем жалби и всички те са депозирани пред ВАС. 

Нейкова бе категорична, че до момента в изборната комисия не е постъпвала информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС.

"Става въпрос за неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното - да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20 октомври в присъствието на представители на ЦИК в МЕУ, като финалът приключи с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК", обяви Нейкова.

По думите й след тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, е недопустимо.

"Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно", добави тя.

Камелия Нейкова не пропусна да нападне и МВР. Според нея ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват.

"Това, че МВР има съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране не може да се счита за дадено разрешение", посочи тя.

По-рано от вътрешното министерство обявиха, че не изнасят машините от складовете и са отговорни само за сигурността на транспорта. От думите на главния секретар на МВР Живко Коцев се разбра, че късно снощи са получили писмо от ЦИК да върнат обратно машините, откъдето са взети.