OffNews.bg

Правителството против увеличението на цената на тока

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев след срещата на премиера Бойко Борисов с министрите и с представители на политическите сили заради подготвяното увеличение от 1 юли. В нея не са участвали представители на КЕВР.

"Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възбновяеми източници и затова търсят най-лесните решения. Най-лесното решение е, когато има свръх подпомагане или производството, с разходите да бъде товарен потребителят", каза Дончев, цитиран от "Фокус".

Министрите са се обединили около предприемане на мерки, първата от които е намаляване разходите в държавната енергетика, каза след съвещанието енергийният министър Теменужка Петкова. Те ще бъдат намалявани с по 10% всяка година в продължение на 3 години.

Знаете, че в държавната енергетика, включително БЕХ, имаме 4 млрд. лева дефицит, натрупан през последните години. Други държави-членки на ЕС също имат подобен дефицит и предприемат различни мерки за регулирането му, каза Дончев.

Според решението на КЕВР токът за бита поскъпва средно с около 2% от 1 юли. Най-голямо е увеличението за абонатите на Енерго-про, в Североизточна България - над 3%. С 1,53% ще увеличи токът за бита в Западна България, която се обслужва ЧЕЗ. За абонатите на ЕВН в Югоизточна България повишението е малко над процент. Очаква се цените на електроенегрията за едрия бизнес да се повишат значително - чрез 22-процентен скок на добавката “Задължения към обществото”, която е част от цената на тока на свободния пазар.