OffNews.bg

120 000 лева глоба за Fashiondays. Мамели за намаления

Комисията за защита на конкуренцията глоби „Фешън Дейс Шопинг“ ЕООД за заблуждаваща реклама, съобщиха от антимонополното ведомство.

За нарушението по чл. 32, във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗЗК (заблуждаваща реклама) на сайта за пазаруване на облекла е наложена имуществена санкция в размер на 119 845 лв. (0.5 % от оборота за предходната финансова година).

Производството е образувано по инициатива на КЗК по повод обявената на сайта на дружеството www.fashiondays.bg великденска промоция под надслов „Специално за Великден! 25 % отстъпка за всички продукти. Промо код: EASTER25SPECIAL. Промо кодът е валиден за ограничен период при поръчки над 130 лева.“

В рамките на образуваното производство е установено, че онлайн магазинът www.fashiondays.bg за периода 25-30 април 2016 г. предлага намаление от 25 % на всички предлагани от сайта продукти при въвеждане на горепосочения код за отстъпка. Обявено е, че промо кодът е валиден за поръчки, надвишаващи 180 лева (за първия ден на промоцията) и 130 лева (за останалите дни). При проучването са събрани доказателства, че цените на конкретни продукти от началото на промоцията са значително завишени в сравнение с периода, предхождащ кампанията, за да могат да бъдат обявени по-големи намаления за Великден.

По този начин потребителите са били заблудени чрез създаването на невярна представа, че редуцираната цена е много по-изгодна спрямо тази, на която може да бъде закупена от същия сайт извън кампанията.

Проверката на КЗК е установила и че цените на стоките в промоция, дори и след приспадане на отстъпката от 25 %, са по-високи, отколкото цените на същите артикули преди промоцията.