Носенето на бурки вече е забранено, глобата е 200 лева

Антония Чорева 30 септември 2016 в 10:51 12901 4

Законопроектът, който въвежда забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, по-известен като Закон за бурките, беше приет от парламента на второ четене. Така носенето на бурки на публични места у нас вече е забранено и се наказва с глоба 200 лева.

ДПС не приемат категорично закона и смятат, че той „отваря пропаст в обществото”, че е „антидемократичен” и „антирелигиозен”. Поради това, че по-голямата част от депутатите подкрепят закона, ДПС решиха да напуснат залата, след като направиха три опита да спрат гледането на законопроекта. В залата остана само лидерът на ДОСТ Лютви Местан, за да се бори срещу закона, забраняващ прикриване на лицето.

След като ДПС напусна залата много бързо и без дебат, всички членове и промени в закона бяха приети почти единодушно от всички присъстващи депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП и Реформаторския блок.

Законът беше приет на първо четене в средата на юни и тогава срещу текстовете, бяха народните представители от ДОСТ и ДПС.

Какво следва

Законът за бурките забранява на гражданите на България и на чужденците, пребиваващи на у нас, да носят облекла, които скриват частично или напълно лицата си. Забраната важи на територията на официални институции, местата за обществен отдих, култура, спорт и комуникации. Основните мотиви за закона, внесен от Патриотичния фронт, са че той цели да се избегне прикриване на самоличността по време на обществени прояви. Забраната не се отнася за молитвените домове и домовете на хората, които носят покривала, както и по здравословни, спортни прояви или при актьори.

В Закона за бурките изрично е посочено, че за бурка се смята всеки плат – мрежа, прозрачен, непрозрачен, частичен или цялостен, който скрива лицето, очите, носа, ушите.

За носене на бурка глобата ще е 200 лева при първо нарушение, а при всяко следващо санкцията ще е 1500 лева.

Глобата за длъжностни лица ще е 500 лева и 2000 лв. за всяко следващо. Контролът се прилага от МВР и кметове.
По време на гласуванията имаше само едно прекъсване от страна на депутата Лютви Местан, който взе думата, за да каже за последно, че Законът за бурките е дискриминация.

„Приемането му е подарък от ГЕРБ и всички десни партии за Патриотичния фронт, за да развява този мракобесен закон като аргумент в предизборната си кампания”, каза възмутен Местан.

След като забраната за носене на бурки беше приета от парламента, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев благодари на всички в залата и се обоснова: "Направихме хубав закон, който касае сигурността на нашите деца”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

4

Лопе де Вега

30.09 2016 в 15:04

А маските на мутрите на т.н. фенове по време на протести и демонстрации?

Поздрав!

12796

2

Draven Filosoff

30.09 2016 в 12:51

Браво! една добра новина днес!

12135

1

jackotsenkite

30.09 2016 в 11:17

В Пазарджик "нинджи" вече няма.