OffNews.bg

Съдия Марковска поиска адреса на автора на сигнала срещу нея

С писмо до министъра на вътрешните работи и главния прокурор съдия Венета Марковска поиска да бъде издирен соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев.

Марковска настоява да бъде уведомена и за адреса на Колев.

„Във връзка с избирането ми за конституционен съдия на Република България на 31 октомври 2012 г. в Народното събрание е постъпил анонимен донос, който стана повод за масирана медийна агресия срещу моята личност и човешко достойнство, от една страна, и от друга страна – същият донос е изпратен и в Европейската комисия и става повод за заплаха срещу Република България“, посочва Марковска в писмото си.

Издирването на автора на сигнала е необходимо за съдия Марковска „с оглед разпоредбата на чл. 80 от Конституцията, съгласно който гражданите могат да бъдат изслушани в Народното събрание и да представят исканите от тях сведения и документи”.

Скандалът около Марковска е свързан с двата сигнала, които бяха получени срещу нея в парламента. Единият сигнал беше получен след избора й за конституционен съдия. В него се обяснява, че тя е ходатайствала пред зам. вътрешен министър за неин приятел бизнесмен, който бил замесен в скандал с полицаи. В колата на мъжа бил открит пропуск на Марковска за ВАС, когато тя е била зам.-председател на съда.

Има и втори сигнал, за който съобщиха от ДСБ. По него в момента подробности не са изнесени.