OffNews.bg

Протестът: ден трети

И тази вечер OFFNews предава на живо чрез видеострийм и репортерски включвания протеста срещу Закона за горите.

След два дни блокади на Орлов мост – сряда и четвъртък,  премиерът Бойко Борисов предложи сделка на природозащитниците.

В съобщение до медиите на „За да остане природа в България“ се посочва, че Борисов е извикал на среща представителите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи.

Единствено президентът обаче може да наложи вето на Закона за горите.


Live video for mobile from Ustream

22:00 ч. - Движението в центъра на столицата вече е възстановено.

21:49 ч. - Демонстранти блокират платното от Националния стадион "Васил Левски" по посока Орлов мост.  Оператор на bTV е със счупена камера и разбит нос. Във вечерната си емисия медията съобщи:  "С удар в гърба на земята беше повален операторът Иван Филчев, след което беше ритнат в главата".

21:43 ч. - Демонстранти - повечето от които момичета, се опитаха да блокират платното откъм Военната академия за Орлов мост. Полицаите изнесоха някои от тях на ръце, други изблъскаха от платното.

Движението вече е възстановено.

21:41 ч. - Движението по  бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" вече е възстановено

21: 35 ч. - Стотици полицаи са на платното на  бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".  Още 50, построени в квадрат, стоят в изчакване на Орлов мост. Няколко протестиращи бяха отведени до буса за арести.

21:30 ч. - Полицаите атакуват демонстрантите на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и ги изтласкват към спирката.

21: 27 ч. - Колоната полицаи стигнаха Орлов мост. Млади еко активистки ги посрещнаха с репликата: "Ще ви пазим". Същевременно се чуват реплики "Долу bTV!".

21: 22 ч. - Над 100 полицаи преминават през подлеза на СУ. Хората ги посрещат с плакати "Мислете с главите, не с телевизорите".

21: 15 ч. - Част от протестиращите са заградени от полиция пред НС. На ъгъла на БАН има около 100 полицаи, колона полицаи с каски върви към СУ и Орлов мост.

21: 14 ч. - ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЛОКИРАХА БУЛ. "ХРИСТО И ЕВЛОГИ ГЕОРГИЕВИ". Има около 15 души, които са насядали по платното.

21:03 ч. - Полицията е заградила бул. "Васил Левски". Демонстрантите минават през подлеза на СУ.  Полицаи спират и арестуват протестиращи край Военния клуб и градинката на Кристал

20:52 ч. - Голяма част от демонстрантите вървят по "Шести септември" към Орлов мост.  Друга част от протестиращите вървят към НС, но и тяхната крайна точка е Орлов мост.

20:46 ч. - "Раковска" блокирана. Демонстрантите вървят към Орлов мост.

20:38 ч. - ОБРАТ НА ХОДА НА ПРОТЕСТА. Демонстрантите напускат Дондуков 2 и тръгват към Орлов мост. Скандират: "Всеки ден ще е така - до победата" , "Вето" и "Мафия".

20:22 ч. - Протестиращите се събират на Дондуков 2.  Те вече са над 2000 души. Три редици полицаи и жандармерия са обградили входа на Президентството. Демонстрантите скандират "Росене, къде си?!"

20:06 ч. - Около 1500 демонстранти вървят към Президентството.  Полицаи съпровождат протестиращите. Движението на жълтите павета срещу НС е блокирано заради множеството демонстранти. "Раковска" също е блокирана.

19: 51 ч. - Голяма част от демонстрантите отиват към Президентството.

19: 41 ч. - На Орлов мост има около 1000 души. Край демонстрантите обикаля и конна полиция. Младежите скандират "Вето!".

19: 15 ч. - 8 буса за арести е скрила полицията на ул. „Иван Асен“ недалеч от Орлов мост. Още няма никаква яснота дали ще има блокада или ще се предприемат други форми на протест.В социалните мрежи в момента е пълна бъркотия. Много хора оспорват легитимността на преговарящите, други казват, че ще блокират Орлов мост въпреки тези призиви, трети призовават за внезапна блокада на друго място.

На Орлов мост е изсипан невиждан брой полиция. Заградени са всички подстъпи към пътните платна.

18: 05 ч. -  Полицията поставя заграждения по всички артерии, които водят към Орлов мост.

Представител на природозащитниците, който бе на срещата с премиера Бойко Борисов разпространи призив всички да дойдат на Орлов мост, но да не блокират пътя.

Вместо това Андрей Ралев предлага край езерото „Ариана“ да се проведе дискусия около промените в Закона за горите.

Изявени лидери на протестите в сряда и четвъртък веднага скочиха на това предложение и обявиха, че не са съгласни и ще направят опит да блокират моста.