OffNews.bg

Плевнелиев инициира дебат за медиите

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще бъде инициатор на дебат за медиите и медийната среда. 

Този дебат ще бъде в рамките на серия от дискусии по "трите големи стълба на българската демокрация, които днес са болни – пазарната икономика; медиите и медийната среда; системата за правораздаване".

Намеренията си държавният глава обяви, след като коментира медийната и компроматна война срещу него, която се проявила и по отношение на намеренията му за връщане на бюджета отново в парламента. 

"Води се кампания за очерняне на държавния глава. Много чух и видях през тези седмици. Тази кампания има разумно обяснение. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам. Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, а с тях съм в прекрасни отношения. Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор в България. Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка. Вярвам, че хората виждат и разбират”, заяви президентът.

Той обясни, че очаква клевети и манипулации по свой адрес, които според него ще се задълбочават. Плевнелиев обаче обясни, че е готов да понесе всичко това. 

"Ще понеса всичко това в името на хората, в името на активното гражданско общество, което има правото да бъде информирано когато се харчат държавните милиарди. Не е прецедент, че ще върна бюджетът, президентът Желев също е направил подобно действие през 1996 година. Надявам се без истерично и излишно противопоставяне да се чуят моите аргументи, да се дебатира в парламента и да се финализира предвидената актуализация отговорно и прозрачно. Благодаря ви", каза още Плевнелиев.