OffNews.bg

От днес плащаме по-скъпа синя зона

Новите правила за платено паркиране в София влизат в сила от днес, въпреки недоволството на столичани.

Синята зона в идеалния център се разширява, там паркирането вече ще струва 2 лева на час. Въвежда се и т. нар. Зелена зона, която обхваща по-широкия център и е с цена на паркиране 1 лв. на час.

Максимална продължителност на престоя в Синя зона ще е до 2 часа, а правилата ще са валидни в работни дни от 8 до 19 часа, както и в събота от 08 до 14 часа, сочи справка със сайта на центъра за градска мобилност. В Зелената зона максимална продължителност на паркирането е до 4 часа и е валидна в работни дни между 8 и 19 часа.

Новата наредба за паркиране в София предизвика гнева на хиляди софиянци, които се обявиха срещу нея. Основното им недоволство беше породено от факта, че според нея живущите в центъра ще трябва да плащат на общината по 150 лв. за първи автомобил годишно и 450 за втори, ако искат да оставят автомобила си в тези зони. Срещу това обаче  не им се гарантира свободно паркомясто, а паркирането ще става, ако има случайно свободно. Голяма част от паркоместата в центъра на София са заети от т. нар. служебни абонаменти.

Недоволните от новата наредба организираха серия от протести, инициираха и подписка в интернет. Близо 40 000 души се подписаха и в пунктовете, събиращи подписи. Създадена бе и Facebook група срещу наредбата. Срещу нея се обяви и омбудсманът Константин Пенчев, който посочи, че много текстове от решението на столичните общинари противоречат на конституцията.

Наредбата бе атакувана и в съда, като се очаква първото заседание по делото.

След неколкодневните протести беше постигнато замразяване в срок от 1 месец на част от спорния текст, засягащ паркирането на живущите в обособените части.

Според наредбата на Столична община Синята зона е оградена от булевардите "Христо Ботев",  "Тодор Александров",  "Княз Ал. Дондуков",  "Васил Левски" и "Ген. М. Д. Скобелев".

Зелената зона е оградена от бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска".

Столичани ще могат да ползват три буферни на метрото паркинга. Те ще са в района на Централна гара, на бул."Черни връх" и на бул. "Джеймс Баучер". През първия месец ще са безплатни. От октомври се очаква тази услуга да стане платена, като първите два часа престой ще са безплатни, а след това - по 50 стотинки за час. Услугата ще е само за хората, които използват метрото. За останалите паркингът ще струва един лев на час.