OffNews.bg

НЗОК няма да може да плаща пакета за зъболекар, ако пациентите се увeличат

Ако се увеличат хората, които използват безплатния пакет дейности на зъболекарите, бюджетът на Здравната каса няма да може да ги покрие.

Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов след среща на новия здравен министър проф. Николай Петров със съсловните организации.

През годините броят на пациентите, които се възползват от безплатния пакет, остава почти непроменен – около 40%. В това тежко време е много вероятно техният брой да нарасне  Ако пациентите, използващи безплатния пакет, се увеличат с 15%, бюджетът на НЗОК няма да може да се справи с това, дори ако говорим за запазване на цените и на пакета на услугата, обясни д-р Миланов.

Сред основните искания на зъболекарите, обсъдени със здравния министър, са промени в наредбата за специализацията и създаването на стандарти за дентална медицина. При сега съществуващата наредба за специализацията на практика няма възможност лекарите по дентална медицина да специализират, което значи, че след 5-7 години може да останем без такива специалисти, обясни д-р Миланов. Той допълни, че от съюза са заявили и участници в работните групи за стандартите за денталната медицина. Идеята е да се направят стандарти, които да отговарят конкретно на нашата ситуация, а не да са преписани от която и да е европейска държава.

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че гарантира два месеца без протести на лекари, ако системата се успокои. По думите му основната цел в момента е да се премахнат новите методиките за обемите на медицинските дейности, а не да се нанасят само козметични промени. Това са методики, които не са перфектни, но са работещи и създават предвидимост в системата, допълни той.

Исканията на фармацевтите са били представени на проф. Петров от председателя на Българския фармацевтичен съюз д-р Мирослав Ненчев.

Дадохме лист с 14 точки на министъра. Същият списък бяхме дали и на предишния министър. Ако се изпълнят поне 2 или 3, ние ще бъдем изключително доволни, обясни д-р Ненчев.

Сред основните проблеми е това, че в много от общините няма аптека с договор със Здравната каса или няма аптека, която да предоставя всички лекарства, изписвани по НЗОК, няма денонощни аптеки, посочи Ненчев.

Проф. Петров се срещна още с представители на професионалистите по здравни грижи и фелдшерите, които също изложиха проблемите, с които се сблъскват в работата си.

Представителите на съсловните организации заявиха, че са много доволни от избора на здравен министър в служебното правителство. Те казаха още, че се надяват проф. Николай Петров да бъде министър повече от два месеца.

По-рано днес здравният министър разговаря и с управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков. Двамата са обсъдили проблема с бюджетите на болниците. Следващата седмица предстоят нови срещи с представители на съсловните организации и на Касата, когато вече ще бъдат обсъдени конкретни мерки за справяне с проблемите в здравеопазването, каза проф. Петров.