OffNews.bg

Кризисните 41 милиона - главно за борба с безработицата

Отпуснатите 40 967 604 лева, които правителството ще обособи в пакет от спешни социални мерки за борба с бедността и безработицата, ще отидат главно за насърчаване на заетостта.

Това съобщи социалният министър Деяна Костадинова в интервю за Нова телевизия.

По думите на министъра инвестициите в мерки за заетост са най-разумният начин да се похарчат отделените от министерствата средства за кризисния пакет. Понеже няма много време за действие, няма да бъдат създавани нови програми, а средствата ще бъдат разпределени по вече работещи такива. 

Националният план за действие по заетостта например от години е с бюджет 73 млн., там могат да отидат част от средставата, посочи социалният министър. С тях ще се стимулират трайно безработните. Пари е хубаво да се дадат и за майките с малки деца, които искат да се върнат на работа, както и за възможност за включване в пазара на труда на хора с увреждания, каза Костадинова. 
Не на последно място - бихме искали да подкрепим финансово стартирането на собствен бизнес на малки и средни предприятия, добави тя.

Другата голяма група от кризисните 41 милиона лева правителството ще даде като еднократни помощи на хората, останали без енергийни помощи заради малко превишаване на финансовия праг тази зима. Средства ще бъдат отпуснати и на семейства с деца с увреждания.

Парите за допълнителни енергийни помощи ще бъдат дадени на 2 транша - при първия ще ги получат вече подалите документи за енергийни помощи за отоплитения сезон 2012-2013 година, но неодобрени поради превишаване на тавана на дохода до 10 лева. Тези хора ще бъдат автоматично одобрени и няма нужда да подават нови документи. Те са около 36 000. Друга група хора с ниски доходои изобщо не са подали молби за помощи, защото предварително са изчислили, че доходът им ще превиши допустимия за енергийни помощи. На тях ще бъде дадена възможност сега да подадат документи, въпреки че отоплителният сезон е към края си.

Деяна Костадинова похвали колегите си от служебния кабинет за усилията им да проведат кризисен мениджмънт и да намерят бюджетни средства за спешните мерки за уязвимите граждани. Особено високо Костадинова оцени усилията на вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, която заделила 20 млн. лева, предвидени първоначално за магистрали.

Социалният министър попари надеждите на пенсионерите за великденски надбавки. Не било възможно да се отпуснат такива.

Най-спешната задача на правителството е да не позволи корабът да потъне, метафорично обясни министърът.