OffNews.bg

Етичната комисия на ВСС чака на среща Кокинов

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е поканен от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, заради скандалния запис от преди месец в дома в Банкя на бившия премиер Бойко Борисов.

Според неофициална информация, Кокинов няма да отиде при съдебните кадровици, съобщи БНР. Днес обаче трябва да стане ясно дали ще започне дисциплинарно производство срещу бившия първи столичен обвинител.

Въпреки че Николай Кокинов не оспорва разговора си с Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в който тримата обсъждат разследването за корупция срещу Найденов, делото за незаконно подслушване в МВР и личния живот на прокурори и журналисти, Етичната комисия поиска лична среща с него, за да формира позиция за това уронил ли е Кокинов престижа на съдебната власт и трябва ли срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство. На този процесуален етап той не е длъжен да отговаря положително на поканата, което очевидно ще направи с аргумента, че все още не е приключила прокурорската проверка по случая. Въпросът за поведението на Кокинов е първа точка в дневния ред на Етичната комисия, а неявяването му пред нея не е причина тя да отлага решението си.

Бившият градски прокурор на София вече има едно дисциплинарно производство, а ако прокурорската проверка, която започна след скандалния запис, приключи с данни за извършено престъпление, срещу Кокинов може да бъде образувано и досъдебно производство за престъпление срещу правосъдието. По тази прокурорска проверка в навечерието на изборите на разпити бяха Бойко Борисов, Мирослав Найденов, Цветан Цветанов и разузнавач номер едно Драгомир Димитров.