OffNews.bg

ЕС иска време за да реши за "Хизбула"

ЕС още няма сигурно решение за това "Хизбула" да бъде обявена за терористична организация след обвиненията, че групировката е свързана със смъртоносната бомбена атака в България през миналата година. За взимането на подобно решение е нужна подкрепа от целия европейски блок, пише ливанското издание „Дейли стар”, цитирано от "Фокус".

Ангелина Ейхорст, ръководител на делегацията на ЕС в Ливан, заяви, че подобно решение може да бъде взето само след внимателно разглеждане на случая. „Нужно е време. Много е важно резултатите от свършената работа да са достоверни за България, за ЕС, за света и за тези, които са обвинени”, посочи европейският дипломат

Ейхорст посочи, че случаят в Бургас е сериозен и ЕС гледа на него с изключителна сериозност.

„ЕС казва не на тероризма, не на безнаказаността. Все още обаче не може да се каже какъв ще е отговорът, тъй като е нужно съгласието на всички 27 страни”, допълни ръководителят на делегацията на ЕС в Ливан.

"Веднага след атентата в Бургас ние казахме, че ще направим подробно разследване, а то в момента води до това, което беше обявено след Консултативния съвет по национална сигурност, а именно - връзки с военното крило на "Хизбула". Това са данните, с които работим и на базата, на които ЕС ще вземе своите колективни решения в следващия период от време. Спекулация е да се намесват тук отношенията между България и Иран или да се намесват отношенията на страната ни с Ливан, коментира тази сутрин пред БНР външният министър Николай Младенов.

По въпроса за дипломатическите ни отношения с Иран външният министър каза, че България няма да понижава нивото на политически отношения със страната.

"Имах среща с иранския посланик, който отпътува и до края на седмицата или в началото на другата предстои пристигането на следващия. Това бяха спекулации в медиите, може би някой просто не разбира хода на дипломатическата практика. Приключи мандатът на посланика. Той беше много сериозен и много симпатичен човек, който въпреки драматичните разлики, които ние имаме в нашите позиции по ключови въпроси, не само на сигурността и на развитието на региона, който се намира между двете страни, той много достойно представяше позициите на своето правителство и ги защитаваше", коментира още Младенов, отговаряйки на твърденията на израелски медии, че Иран отзовава посланика си у нас, заради влошени отношения след обявяването на "Хизбула" за автор на атентата в Бургас.

"Това, което правителството направи, е единствено правилното в момента, защото, когато имаме данни кой носи отговорност за случилото се в Бургас, ние сме длъжни да ги кажем категорично пред обществото. Не виждам защо трябва да ни е страх от това. Българската система за сигурност работи на достатъчно добро ниво, ние имаме достатъчно добри съюзници в ЕС и НАТО, с които да се предпазим от подобен тип случи в бъдеще. Това даже ни прави по-силни, отколкото да ни отслабва в момента, категоричен беше министър Младенов.