OffNews.bg

38 деца се натровиха на зелено училище

38 деца са получили хранително отравяне в Кюстендил, съобщи агенция „Фокус“. 18 от тях вече са готови за изписване от болницата.

Децата на възраст между 8 и 10 години били на зелено училище в спа-хотел в Кюстендил. Късно снощи са приети първоначално 18, а после още 20 ученици със симптоми на хранително отравяне. Те страдат от повръщане и болки в корема, а някои имат и висока температура.

Състоянието на повечето от тях е овладяно още към един часа след полунощ, заяви кметът на града Петър Паунов. В момента 18 деца са готови за изписване. На останалите ще се направят допълнителни изследвания.

Групата се състои от 112 ученици и 10 преподаватели. Засега останалите 74 деца нямат оплаквания. Те се намират в хотела и при тях е изпратен лекар за наблюдение.

Никой от другите гости на хотела не е съобщил за неразположение.

В болницата са пристигнали семействата на двама от пострадалите. Те са уведомили останалите родители за състоянието на децата им.

Според учителите е възможно отравянето да не е свързано с храната в хотела, а с изворна вода, която децата са пили по време на престоя си.

От Регионалната здравна инспекция са взели необходимите проби за изследване. Докато не се изяснят причините за състоянието на учениците, ресторантът на хотела ще остане затворен.