OffNews.bg

Мерките ни разделиха

Българинът по манталитет е вечният тарикат и най-често дори не разбира колко всъщност губи, докато си мисли, че печели с хитрост.

И да, мнозинството от хората не се отличават с търпение и дисциплина, както подчерта ген. Мутафчийски на един от многобройните брифинги, респектиращи с неговото търпение и дисциплина.

Проблемът е, че и тези, които издават заповедите, за да ограничат заразата, и тези, които ги контролират, са със същия манталитет - в резултат и в случая с коронавируса, както винаги у нас, работата стана "врата в полето".

Пример - софиянци напълнили Южното черноморие и Банско, минавали през КПП-тата с нотариален акт за имот в курортните градчета. Минавали, защото са ги пуснали постовете на МВР. Между другото един приятел, който има малка вила в околностите на София - на 300 метра от КПП, не го пуснаха да отиде да си нагледа имота, въпреки че си носеше нотариален акт.

Кой сега е в нарушение? Сигурна съм, че мнозинството българи вече ми отговориха - правилата според човека и имота.

На фона на уверенията, че всички безработни и работещи в сивата икономика ще понесат санкции и ще се срещнат с прокуратурата заради фалшиви декларации, както и в стил богатите заразиха бедните, защото по европейските ски курорти, откъдето пристигна COVID-19, не се пързалят социално слаби - как се очаква да има доверие в ограничителните мерки и те да се спазват?

Да, но ако всеки мисли само за себе си и своите близки, защото е гневен на всички останали и не вярва, че ще има справедливо наказание за всички нарушители.

Нищо извънредно в държавата с извънредно положение - усещането за справедливост до такава степен го няма, че социалните мрежи се напълниха с призиви "не ги пускайте да се върнат", "големи глоби, селяните да си платят за всички неплатени данъци в София досега" и "бой с пръчки за такива, ама нищо няма да им направят".

Е, на безработните с декларации-менте може и да им спрат помощите.

Мнозинството българи пък концентрира гнева си към ромските квартали с КПП-та и църквите, където вярващи вчера се кланяха на плащаницата на колене, опрели длани в пода, предполага се дезинкфекциран скоро преди това.

Разделиха ни - майки с малки деца негодуват срещу хората с кучета в градинките, хора с маски гледат подозрително тези с шалове пред лицето и са готови за бой с онези, които дишат свободно без никакво предпазно средство, млади ръкомахат срещу възрастни, тръгнали да пазаруват извън пожелателния безопасен коридор за тях...

Как точно да се сплотим срещу кризата и вируса?