Добавка в списъка с проблеми: Гърция се превръща в притегателен център за терористи

OFFNews 30 януари 2015 в 18:48 11407 8

Анализ на CNN

Новото гръцко правителство се изправя пред поредица от предизвикателства: растящ дълг, хронична безработица и отношения с останалата част на Европа. Освен всичко това спешно възниква и въпросът за сигурността. Неволно Гърция се превърна в кръстопът: на нейна територия се разминават джихадисти, тръгнали от Европа, които се опитват да се доберат до Ирак и Сирия, и бойци, завръщащи се у дома от Близкия Изток.

Дългата морска граница на Гърция, близостта й с Турция, взривът на нелегална емиграция от Сирия и ужасното финансово състояние на държавата превръщат страната в примамливо пристанище за различни джихадистки групировки, по сведения на много източници, занимаващи се с контратероризъм.

Близък до гръцките разузнавателни служби източник съобщи за СНН, че в страната вероятно има около 200 души, свързани с формирования като Ислямска държава в Ирак и Сирия /ИДИС/ или ислямистката групировка Фронт „Нусра“, която е известна като клон на Ал Кайда в Сирия. Европейците и в двете са най-многобройни.

Четири са най-новите случаи с гръцка връзка:

Абделхамид Абаауд е известен белгийски джихадист в ИДИС, за когото белгийските служби вярват, че е пътувал от Сирия към Гърция, а после е разговарял по телефона с терористична клетка, неотдавна унищожена от белгийската полиция;

В началото на януари трима белгийски младежи са арестувани на международното летище Шарлероа край Брюксел, докато се канели да излетят за Гърция. От Службата на белгийския Главен прокурор твърдят, че участват в терористична група;

На 17 януари гръцката полиция задържа 33-годишен алжирец, за чиято екстрадиция Белгия настоява във връзка с атентата в Париж. Той не е казал името си, но е заявил, че е невинен.

Миналата година са арестувани двама френски джихадисти, докато се опитвали да върнат у дома. Единият е задържан, докато преминавал през Италия. Казва се Ибрахим Будина, 23-годишен французин по националност, роден в град Алжир. Гръцките граничари открили у него USB устройство с инструкции как се правят самоделни бомби. Не го задържали, но предупредили френските служби, които по-късно откриват в апартамента му недалеч от Кан оборудване за създаване на подобни бомби. Будина отхвърля обвиненията в тероризъм и очаква делото да влезе в съда.

Няма сведения обаче колко са джихадистите, които пътуват индивидуално във всяка посока, нито колко използват подкрепа на мрежата.

„Не цел, просто вход“

„Гърция не е цел, а само входна врата за Европа и спирка по пътя на бойците към дома им“, информира източник, близък до гръцкото разузнаване. „Големите имигрантски общности в Гърция, особено в Атина, могат да подслоняват джихадистите и други лица, свързани с подобни групировки, и обикновено им помагат да останат анонимни“, заявява той.

Според данни на полиицята, през 2011 година гръцките власти са задържали близо 50 000 нелегални имигранти от Афганистан и Пакистан.

Според анализатор, който изследва моделите на придвижване на джихадистите, съществуват индикации, че в Гърция се създават логистични, вербовъчни и финансови клетки, целящи отчасти да подпомогнат пътуващите от Косово и Албания, чийто брой расте и които са потенциални бъдещи бойци.

ИДИС вече създаде няколко пропагандни видеоклипа, на които косовари призовават сънародниците си да се присъединят към тях. Властите в Косово са убедени, че около 200 човека са напуснали страната, за да се включат в „свещената война“ в Ирак и Сирия.

Не Балканите не са единствените, които осигуряват условия за „пътешествениците“.

„Установихме, че през последните две години през Гърция са преминали около 2 000 души, идвали са предимно от Италия с кораб, страната им е послужила като междинна спирка по пътя им,“ съобщил на СНН източник, близък до разузнаването. „Като се има предвид броят на напусналите Европа и заминали за Сирия и Средния Изток, не смятаме, че това е особено висока цифра. Съществува обаче твърде голяма веорятност тя да е доста по-голяма отколкото ни е известно“ добавил той.

Притокът към Гърция расте заедно с напрежението в Сирия

От другата посока броят на мигрантите, опитващи се нелегално да стигнат до Европа, се увеличава, колкото повече се засилва напрежението в Сирия. Пътуват главно по море. Мнозина тръгват към Гърция и Италия на стари ръждясали „щайги“, използвани за риболов по турското карйбрежие. Така тези бежанци се опитват да избягат от отчаянието и безнадеждността.

Джон М. Номикос, директор на атинския Изследователски институт за Европа и Америка, казва, че много мигранти са без документи, защото трафикантите им ги вземат предварително, а щом се доберат до Гърция търсят политическо убежище. По дадни на Института малцина от пристигащите в страната по-късно се женят за гъркини и получават гръцки лични карти или паспорти, с които могат да пътуват из Европейския Съюз.

По данни на Фронтекс, Службата на Е.С. по безопасност на външните граници, през изминалата 2014 в Съюза са се опитали да влязат нелегално 270 000 души, като напливът по централните и източните средиземноморски граници е нараснал неимоверно. Един от неизяснените въпроси, пораждащи тревога сред европейските чиновници, е дали ИДИС или някоя от останалите групировки вече използват този канал, за да инфилтрират свои членове в Европа.

Гръцкото Вътрешно министерство признава, че има слаба информация за броя на нелегално пребиваващите в страната. Номикос и други твърдят, че силно са намалели и твърде много са ограничени възможностите на гръцките власти да проследяват кандидатите за политическо убежище и потенциалните джихадисти . През последните шест години на рецесия бюджетите са окастрени, а висшите служители от разузнаването или са загубили работата си, или са се пенсионирали преждевременно.

Съчетано с политическите назначения в службите за сигурност и с липсата на специалисти за борба с тероризма, това е довело до убийствен „дефицит на експертиза“ във време, когато заплахите се умножават, твърди Номикос.
Не помага и обстоятелството, че гръцката полиция е свръхангажирана в битката с остатъците от крайно лявата групировка „17 ноември“, които понякога напомнят за себе си, като извършват саботажи и организират политически убийства.

Западните съюзници трябва да помогнат

Според Номикос съществува и неравнопоставеност в координацията между Националната разузнавателна сулжба, полицията и другите институции, а Гърция има огромна нужда от спешна помощ от страна на САЩ или Европейската Комисия, за да реформира системата си за сигурност.

„На държавата е крайно необходим Департамент за вътрешна сигурност, който да съгласува събирането на информацията между Гръцкото разузнаване (NIS-EYP), антитерористичната разузнавателна единица“ и полицията, бреговото и военното разузнаване, казва Номикос.

В сравнение с която и да е друга част от Европа, балканските държави на север от Гърция са се превърнали в главен източник на джихадистки клетки. По мнението на някои анализатори възможно е военните групировки от Близкия Изток да проникнат и в този прикрит пазар на оръжия.

През ноември албанската полиция арестува осем души в Шияк и иззе пушки и амуниции. Прокурорите, цитирани в албанските медии, заявяват, че оръжието е било предназначено за Сирия или Ирак.

Непосредствено след атентатите в Париж от началото на януари, Федерика Могерини, шеф на европейската външна политика, обеща по-добра координация между разузнаванията в целия ЕС и засегнатите арабски държави в борбата с тероризма.

Срещата на върха на 12 февруари в ЕС ще се занимава именно с тази тема. Една седмица по-късно предстои подобна среща и във Вашингтон . Каквито и да са икономическите разногласия между новото гръцко правителството на Сириза и неговите партньори, то има нужда от един по-добре координиран подход, тъй като, не може самосотятелно да преодолее опасността, пред която се е изправило.

------------------

Автори: Тим Листър и Йоанис Манцикос, CNN

Йоанис Манцикос е изследовател и консултант по въпросите на исляма в Африка и на тероризма, живее в Атина. В изготвянето на този коментар участва и Елинда Лабрапулу .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!