OffNews.bg

Андрей Бунджулов: Жертват БСП, за да спасят Станишев

Никога от началото на прехода ръководството на „Позитано“ 20 не е било в толкова тежък морален ступор, в толкова тежък морален дефицит и криза. До такава степен, че те са готови действително да пренесат себе си дори в жертва на оцеляването на своя лидер.

Това коментира пред OFFNews.bg доц. д-р Андрей Бунджулов, преподавател по социология в Университета за национално и световно стопанство.

Ръководните органи на БСП са превърнати в параван и машина за гласуване. В момента в БСП има клиенталистки мрежи, които се опитват да оцеляват въпреки обективния ход на нещата и здравия разум, каза социологът.

През 2005 г. БСП беше приела мускетарския девиз „Един за всички, всички за един.“. Първата част от мускетарския девиз вече е отпаднала и в момента те са в режим „Всички за един“, заяви Бунджулов.

"Дори и да се свика Конгрес на БСП, не знам дали и той ще може да изработи адекватно решение. И пак май ще се върви по добре познатата ни от близкото ни минало линия на поведение: ще си направим изводите, когато вече каруцата е преобърната и стомната е счупена."

Тези дни си мислех, че действително има някаква тактическа игра да се предлагат безумни идеи - като избори в края на юли - с надеждата, че самата реалност ще ги отхвърли и ще останем във вакуума на нищоправенето, на блокажа и на една междина, където можем да правим различни вариации и да ловим риба в мътна вода. Но това вече е толкова безумно, че то има обратен ефект върху самата БСП – върху нейните структури, нейните избиратели и дори върху здравомислещите елементи в нейния апарат, защото такива елементи има, макар и малко, коментира социологът.

Реално изборите ще бъдат в края на септември или през октомври. Тези предсрочни парламентарни избори са неизбежни, но не знам доколко те ще дадат някакво ново решение и светлина в тунела. Опасявам се, че сме в период на политическа нестабилност и той ще бъде дългосрочен. Следващият парламент ще бъде значително по-фрагментиран. Илюзорно е усещането, че ГЕРБ е в кой знае каква добра кондиция. Реално има криза на доверие навсякъде. Ще трябва да управлява не 2-елемента, а може би 3 или 4-елементна коалиция, каза още Андрей Бунджулов.