OffNews.bg

Борисов, шизофрения е да си верен страж на Пеевски и разсилен на Путин и Ердоган

Борисов втори път за няколко седмици припомня, че като министър съм бил “недоволен от правосъдието” (пред dir.bg) и съм се изказвал “опозиционно” (днес пред Нова телевизия).

Гордея се с това, както и с по-отдавнашното признание на депутата от ГЕРБ и сътрудник на ДС Георги Марков, че съм искал да си вкарам премиера в затвора, по повод на настояванията ми в качеството на министър на правосъдието за реално разследване на Янева-гейт (“двете каки”).

Вече два пъти премиерът нарича това “шизофренично”. И е прав, с дребното уточнение, че шизофренията не е при мен: през цялата си кариера съм работил за съдебна реформа. Например, през 2001 г. имах грижата в “Индекса на съдебната реформа в България” на Американската асоциация на юристите да се появи първата критика на положението на прокуратурата у нас в подобен документ. Това така вбеси Филчев, че той крещя и заплашва представителя на Асоциацията у нас.

Станах министър, за да прокарам реформа, а не за да съм лоялен на Борисов, ГЕРБ или РБ. Целта ми беше проста: изчистване на съдебната власт от корупция и зависимости, така че тя да може да оздрави българската държавност като цяло. За тази цел трябваше да гарантираме реална независимост на съда (от корупция, политически и икономически зависимости, натиск от вътрешни лобита, ограничения, следващи от лош мениджмънт и кадрови подбор) и ефективна прокуратура, подчинена на обществения интерес. Съставихме стратегия за реформата, призната за жалон от ЕК и Съвета на Европа (и напълно изоставена от Цецка Цачева). Изготвихме и наложихме в немалка степен пакет от законодателни и конституционни реформи. Енергично подкрепихме очистването на Софийски градски съд от гнили ябълки и внесохме 8 предложения за дисциплинарки срещу съдии и прокурори (при 0 от всички предишни и следващи министри). 

Подадох оставка, когато стана ясно, че Борисов е решил да се отърве от мен, заради настояванията ми за реформа на прокуратурата и опита ми да стартира операция чисти ръце по Янева-гейт (Борисов и Цацаров знаеха, че, освен публичните ми настоявания за проверки, съм търсил личната подкрепа на Тимерманс и ЕК за това). Елиминирането ми щеше да убие не само конституционната реформа, но и предложенията ни за промени в Закона за съдебната власт. С изпреварващата си оставка в парламентарна зала, веднага след отказа на ГЕРБ (БСП, ДПС и част от РБ) да създадат дори минимална предпоставка за реформиране положението на главния прокурор по конституция, успях да създам международен скандал (снимките от срещата Меркел – Борисов след това са забележителни). Това осигури необходимия външен натиск за стартиране на проверка на ЕК на Прокуратурата (“идея, хрумнала на Борисов напълно самостоятелно след срещата с Меркел”) и за прокарване на съществена част от нашите прдложения в ЗСВ. След това обаче нямаше воля нито за превръщане на проверката в инструмент за реална промяна, нито за продължаване на борбата на терена на ВСС, нито за реализиране на потенциала на промените в ЗСВ. Но това е друга история...

Та, не при мен е шизофренията!

Шизофренията е в това да се кръстиш Гражданин за Европейско развитие на България, да си в ЕНП, да наричаш Меркел “началник”, че и напоследък да председателстваш ЕС и, при всичко това, да си най-голямата спирачка пред съдебната реформа от години, да си най-верен страж на интересите на Пеевски, Цацаров, Доган и Ко, да се превърнеш в разсилен на Путин и Ердоган...

Последният връх на шизофренията е да се обявиш против обвързването на еврофондовете с върховенството на правото. По-ярко признание за това, че нямаш никакво намерение да правиш реформи, и че смяташ да продължиш да бъдеш смокинов лист на гранд-корупцията, здраве!

Време е ТАЗИ шизофрения да спре. Трябват ни министър на правосъдието и вицепремиер по съдебната реформа, които сега да се държат “опозиционно” и да настояват България да подкрепи силно обвързването на фондовете с върховенството на правото, защото това е от интерес на българите, а не да се снишават, за да не развалят интересите на Борисов и аверите му.

Трябва ни, впрочем, и опозиция, която да се държи опозиционно по този въпрос. И понеже това няма да стане – трябва ни нов парламент и ново управление!

Б. ред. - Позицията на бившия правосъден министър в кабинета Борисов-2 е от фейсбук профила му.