Жена загина при голям пожар в хотел Централ в София, шестима са ранени

OFFNews 17 септември 2022 в 08:51 18019 1

пожар
Пожарът в хотел "Централ".

Жена загина при голям пожар в столичен хотел. Инцидентът стана тази сутрин малко след 6:00 часа, съобщиха от МВР.

Пламъците на пожара са обхванали втория и третия етаж на хотел "Централ" на бул. "Христо Ботев" в центъра на София. На място са изпратени няколко пожарни екипа и линейки.

Тялото на жената е намерено в една от стаите на третия етаж, в която е горял пожарът.

Други шестима от гостите на хотела са ранени. Сред пострадалите са момиче от Белгия на 12 години и бебе на година и половина, съобщиха за Нова телевизия от Спешна помощ. Всички ранени са чужди граждани. Те са настанени във ВМА и „Пирогов".

Сигналът за пожара е подаден в 06.10 ч., поясниха от Столичната полиция. Хората от хотела веднага са евакуирани. 

Пожарът е възникнал на третия етаж в хотела, който има 70 стаи и е бил пълен. Всички негови гости са били евакуирани. Повечето от гостите на хотела са чужденци.

"На място са 6 пожарни автомобила, три стълби, с голяма част от които се проведе евакуацията на настанените, две линейки", каза комисар Любомир Баров.

Причините за пожара се изясняват.

"За причините все още е рано да се говори. Пожарът е възникнал на третия етаж в хотелска стая. Все още не могат да се установят причините. Трябва да дойдат компетентни служители на Столичната дирекция на вътрешните работи, които да извършат последващи огледи".

Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов обясни, че засега няма данни и следи за умисъл при възникването на пожара и че най-вероятно става въпрос за инцидент.

Няма обаче и следи от сработила противопожарна инсталация на хотела. По принцип обществените сгради, а и хотелите, имат такива инсталации.

„Чухме противопожарна сирена. Събрахме всичко и слязохме по стълбите. Не сме чули взрив или нещо подобно”, разказа гост на хотела.

Двама души - жена (21 г.) и мъж (32 г.), са настанени в Клиника по спешна токсикология на ВМА след обгазяване при пожара в хотел Централ. Пациентите са в добро общо състояние, съобщиха от болницата.

Трима пострадали при пожара в столичния хотел са транспортирани в университетската спешна болница "Н. И. Пирогов" тази сутрин.

След поредица прегледи и изследвания, тримата остават за лечение в "Пирогов". Двама възрастни са пациенти на клиниките по травматология и по изгаряне. Едно дете е хоспитализирано в пироговската токсикология.

Директорът на Университетската болница за спешна медицина "Пирогов" д-р Валентин Димитров е информиран и своевременно подава информация към министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, уточняват от болницата.

По-късно градският прокурор Илияна Кирилова уточни, че водещата версия за пожара е запалило се зарядно устройство за телефон. Това каза за БТА .

Вече е установено, че в стаята, от която е започнал огънят, е имало две турситки от Китай. Те обяснили, че чули припукване от зарядното и то за минути пламнало. Жените опитали да угасят пламъците с вода, но не успяли. След това потърсили и пожарогасител, но огънят се разпространил.

Разпитите на свидетели продължават.

При пожара в хотел “Централ” тази сутрин загина колумбийска туристка, а други, сред които и деца, пострадаха. Сигналът за инцидента в сградата на бул. “Христо Ботев” бе подаден малко след 6:00 ч. сутринта.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

17.09 2022 в 12:47

пожарникаря защо не е оборудвал хотелите?

щото трябва след това бюджет за поддръжка и ежегодни проверки опресняващи противопожарния лиценз на сградата