Затворник заши устата и очите си заради съкилийници

OFFNews 15 януари 2012 в 13:24 7120 0

Паспалев със зашита (все още само) уста. Снимка: Инфомрежа
Паспалев със зашита (все още само) уста. Снимка: Инфомрежа

Затворник заши устата и очите си с надеждата да бъде чут от държавата и от правораздавателните органи за системни побои и тормоз в затвора в Бобов дол.

Лишеният от свобода Ангел Паспалев вече шести ден е със зашити уста и очи, а от 20 дни е в гладна стачка, съобщава "Инфомрежа". Той е зашил с игла и черен конец двете си очи и устата си, като е подписал официална декларация пред ръководството на затвора за обявената от него гладна стачка. Паспалев лежи повече от 10 години в затвора за кражби на обща стойност около 5000 лв.

В една от присъдите му, по която е осъден от съда в Дупница с лишаване от свобода за три години, се касае за откраднато старо менче от църква, а кражбата той извършил преди години, когато бил непълнолетен. Причината за жестокото посегателство върху собственото му тяло е в знак на протест след 14-дневния изтърпян карцер, наложен му, след като роми от клана на Гольовците пребили него и още четирима негови съкилийници.

Мъжът протестира и за това, че вместо побойниците, които издевателстват над затворниците, да бъдат наказани, след излизането му от карцера надзирател го преместил именно в отделението на кюстендилските роми във втори отряд, където по думите му животът и здравето му са подложени умишлено на опасност.

На 18 януари ще се състои заседание в Районен съд – Гоце Делчев, където ще се гледа делото, по което е осъден.

Вчера близки на затворника са депозирали жалба до гледащия делото съдия в Гоце Делчев с молба да се не допуска отлагането му. Опасенията били, че ръководството на затвора може да поиска отлагане на делото, за да прикрие протестните действия на Паспалев и сегашния му вид, както и да се потушат скандалите, които от месеци ескалират в Бобовдолския затвор.

Преди две години Ангел Паспалев се появи в Районен съд - Гоце Делчев отново със зашита уста и неговият протест стана публично известен. Свидетели по делото на Паспалев, по което се очаква той да бъде оправдан, припомниха, че затворникът, тъй като нямало на кого друг да се оплаче, връчил предварително подготвено писмено изложение до съдията, което нямало нищо общо с делото му, а било свързано със случващото се в затвора в Бобов дол. Ангел Паспалев протестирал и за това, че не му разрешили да сключи брак в затвора с неговата любима, която е от Гоце Делчев. Наскоро група затворници от Бобов дол са били нападнати и пребити на два пъти от ромския клан Гольовци от Кюстендил.

И при двата инцидента наказани се оказали пострадалите при побоя затворници. Сред потърпевшите има и такива, които заявяват, че предпочитат да сложат край на живота си, отколкото да бъдат ежедневно стресирани и подлагани на побоища и издевателства, пред които ръководството на затвора си затваря очите, разказват близки на лишени от свобода. Те твърдят, че има затворници с черепни травми, избити зъби, спукани ушни тъпанчета и други наранявания.

Последният побой им бил нанесен за това, че повече от 40 затворници написали жалби до директора на „Изпълнение на наказанията“, в които го молят за преместването на тартора на Гольовците Славчо Игов. Пред свои близки затворниците твърдели, че това вече не е затвор за излежаване на присъди, а концлагер, в който цари пълно беззаконие и жестокост. Те споделят още, че в затвора богатият и властен затворник може да купи всеки надзирател или полицай, за да си затваря очите пред малтретирането и сексуалните гаври със затворниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови