Таско Ерменков съзря конспирация и опит за сплашване в домашен обир

OFFNews 31 юли 2018 в 14:44 4258 0

Апартаментът на депутата от БСП Таско Ерменков е бил обран за втори път. Това съобщи той пред агенция "Фокус". 

Народния представител смята, че целта на кражбата е била да го сплаши. Ерменков твърди, че полицаите, които са дошли заради обира, не са разпитали съседите дали са чули или видели нещо. В разказа си той намесва и кола с дипломатически номера. "Сами разбрахме, че към 2.00 часа посред нощ някой е звънял на звънците у тях, но никой не се е качил на етажа. Пред блока постоянно стои автомобил с дипломатически номер 0293 и биха могли да попитат и тези хора дали не са видели някой да влиза, но и това не е направено". Проверка на OFFNews показа, че цитираните от Ерменков номера са на дипломатическата мисия на САЩ у нас. Депутатът казва още, че от апартамента са откраднaти руските дебитни карти на жена му, но не и българските кредитни карти.

"Смятам, че това е целенасочено към мен, не е нещо, което да е нормална битова кражба. Може би това е някакъв елемент на сплашване заради активната ми позиция, която заемам в парламента. Най-вероятно смятат, че по този начин ще сме сплашат, но искам да ги уверя, че са сбъркали с адреса. Няма как да ме уплашат, няма как да млъкна и няма как да престана да защитавам хората, за което съм избран в този парламент", каза още той.

Кражбата е станала през нощта на 3 юли, докато той, жена му, дъщеря му, съпругът ѝ и кучето им спели в апартамента. "Аз съм с холтер през това време. Чрез него се измерва кръвното в продължение на 24 часа. Когато е извършена кражбата ми е най-ниско налягането, кучето не реагира. Според полицията най-вероятно са ни упоили с газ. Това е недопустимо", обяснява депутатът.

"Досега мълчах, защото смятах, че полицията трябва да бъде оставена да си върши работата, но след като вече почти един месец никой не ме информира и никой не прави каквото и да било, реших да му дам гласност, защото този случай касае мен, но и всеки българин, който трябва да се чувства спокоен в дома си. При такива действия и такова безсилие на компетентните органи няма как това да се случи", разказа още Таско Ерменков.

Крадците са взели предимно пари в брой. "Не са откраднати скъпи вещи като телефон, лаптоп, очила, а моя часовник. От чантата на децата са взети по 10 лв., 300-400 евро от чантата на жена ми и руските ѝ карти, които в България въобще не могат да бъдат използвани", каза още Ерменков. 

Предишният обир в апартамента на депутата е бил през 2015 година. "Тогава бяха ограбени всички видове ценности и то по много перфектен начин. Крадците се бяха постарали да оставят апартамента в първоначалния му вид, все едно, че никой не е влизал вътре, кутийките, от които бяха взети бижутата, бяха оставени на същите места затворени. Ако дъщеря ми съвсем случайно не беше разбрала, че портмонето ѝ е преместено от лявата в дясната част на чекмеджето, нямаше да разберем сигурно в продължение на много време, че сме ограбени. Това се случва в момент, в който дъщеря ми напуска къщата, а ние с жена ми сме при едни приятели на морето за два дни. И тогава полицията нищо не направи", разказва той.

Малко по-късно "Фокус" разпространи и отворено писмо от Ерменков:

Уважаеми дами и господа, колеги!

Обръщам се към Вас с информация и апел за оповестяване на цялото общество за поредното извършено престъпление срещу моето семейство: нагло и предизвикателно то беше осъществено през нощта (към 2.30 час.) на 3 юли 2018 г. Четиричленното ми семейство беше вкъщи, всички спяхме - тогава престъпниците влизат в апартамента. Входът е с контролиран достъп. Имаме куче, което е младо и винаги реагира на всяко движение във входа. Вратата на апартамента се заключва четворно. Престъпниците са влезли в коридора и в хола на апартамента, като са взели чантите с документи, пари и други ценни неща. Никой от нас, в това число и кучето не реагира и не се събуди! Полицията, която извикахме към 08.30 часа, когато видяхме, че вратата е притворена, предположи, че ние и кучето сме били обработени с газ.

От изчезналите неща особено подозрителен е фактът, че от портмонето на съпругата ми, която преди три дни се беше върнала от Москва, където посети болния си баща, са взети пари в брой, а от кредитните карти в портмонето й САМО нейните руски банкови социални карти, на които тя получава руската си пенсия от 55 год. възраст и социална карта. На тези сметки има броени рубли (равностойност 100 долара) и тези карти могат да се ползват само в Русия. До тях в портмонето й бяха и българските карти, които не са взети. Не са взети и българките карти на другите членове от семейството.

Най-подозрителното е, че миналата година на в началото на м. март от чантата на съпругата ми бяха откраднати пак нейните руски карти и аналогична сума на тях ( и пенсионна банкова карта на баща й от Сбербанк – при това невалидна, с изтекъл срок). Те са били намерени от полицаите от 05 РУ-СДВР почти веднага – на 20 март. Но й бяха върнати от полицаите чак в края на юли 2017 г. Тогава, както и сега при кражбата, в портмонето й имаше и български карти.

Остават въпросите:

- ЗАЩО картите не бяха върнати от полицията ВЕДНАГА?

- ЗАЩО се крадат само руските й социални карти?

Нещо повече: сега, на 3 юли, всъщност е ВТОРОТО ОГРАБВАНЕ на апартамента ни: първото беше през септември 2015 г. точно по време на САНИРАНЕТО на блока – по Европейските проекти, ръководени от г-жа Л. Павлова. Престъплението беше извършено и тогава абсолютно предизвикателно: на 26 септември посред бял ден, когато блокът е пълен с хора, а долу на входа има портиер. Същия ден със съпругата ми бяхме заминали за два дни при приятели на море, а дъщерята ни, М. Ерменкова с приятеля си С. Кочев (който сега й е съпруг) бяха излезли за по-малко от един час от апартамента. Тогава бяха откраднати всички ценни неща и пари от дома. Крадците бяха „перфектни“: прикриха престъплението, като бяха оставили всичко в първоначален вид и само по една случайност дъщеря ми е разбрала за кражбата и веднага е уведомила полицията. Това престъпление и до днес не е разкрито, като според мен бе водено формално от самото начало, след което е било предадено на прокуратурата – така излиза по думите на полицаите от СДВР през 2016 г., след запитването на семейството ми за хода на делото. Реално никой не ни информира и до ден днешен за хода му и резултатите:

Все едно че е напълно нормално явление да бъдеш ограбен и няма нужда да бъдеш информиран за хода на разследването. Правих опити за организиране на среща с главния прокурор чрез парламентарния му секретар, но и досега такава среща не се е състояла.

Преди ТРИ седмици съпругата ми пусна сигнал до районния прокурор за извършеното престъпление и практически бездействието на следствие и прокуратурата, както преди така и сега (поне такова впечатление се създава от липсата на информация и пълното мълчание на компетентните органи).

Единственината стъпка беше да ми се обадят от районна прокуратура, за да ме попитат за имената на съпругата ми и нейния ЕГН, нещо, което можеше да се направи и по служебен път.

В къщи всички са в постоянен стрес, защото никой не се чувства сигурен, в това число и за живота си.

В тази връзка искам дебело да подчертая:

ТУК СТАВА ДУМА НЕ САМО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО „КРАЖБА“, А ЗА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ НАД СЕМЕЙСТВОТО МИ!

Уважаеми дами и господа, колеги!

Обръщам се директно към Вас:

Тези престъпления, заедно с всички други, на които са жертва десетки хиляди граждани на България, са
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ СИГУРНОСТТА В БЪЛГАРИЯ, КЪМ ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ, КЪМ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ. Може би тези престъпления имат връзка и са инструмент за сплашването ми заради активната ми гражданска позиция и нетърпимостта и към всякакъв род несправедливост, изразявани както от трибуната на Народното събрание, така и по медиите. Те, разбира се, нямат връзка с извършваните срещу мен проверки от градската и специализираните прокуратури за това, дали съм разпространявал фалшиви новини и дали съм „терорист“, но искам да Ви уверя, че, извършителите – които да са те - няма да постигнат търсения от тях резултат! АЗ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАМ И ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ДЕЙСТВАМ ЧЕСТНО, ОТКРИТО, ПО СЪЩИЯ НАЧИН - КАКТО И ДОСЕГА - В ИНТЕРЕС И ЗАЩИТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК В РОДИНАТА МИ! Но като съпруг и баща, искам и имам право - както има право всеки гражданин на България - семейството ми да има спокоен живот в родната си страна!

И като гражданин и като народен представител аз няма да премълчавам стряскащите факти на безсилието на МВР, както и факта, че САНИРАНЕТО стана начин на извършването на кражби не само в нашия апартамент през 2015 г., а също и „удобство“ за престъпниците за зачестилите нощни кражби на спящи в апартаментите си хора.

И ако досега се въздържах от публичност единствено с мотива да не преча на разследващите, днес вече нямам избор и съм длъжен да информирам обществеността не само за извършените престъпления, но и за това, как компетентните органи си вършат работата, защото ние, българите, трябва и имаме право да живеем спокойно в НАШАТА страна - със сигурност за гражданите й: и по улиците и найвече ВКЪЩИ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови