Свикват мешерето заради поръчаните ромски убийства

Юлиан Христов 20 януари 2012 в 11:12 4942 0

Христо Върбанов-Ицо Папата
Христо Върбанов-Ицо Папата

Върховното ромско мешере ще бъде свикано по случая с поръчаните убийства на двама роми и прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Пред OFFNews.bg председателят на ромския съд и една от предполагаемите мишени - Христо Върбанов-Ицо Папата, обясни, че тези дни мешерето ще вземе отношение по въпроса и ще прецени дали посочените от полицията поръчители - братята Георги и Васил Горанови и Любомир Илиев-Любо Къдравия наистина са замесени в подобен заговор. Миналата седмица съдът освободи от ареста двамата братя, но за Илиев магистратите прецениха, че той може да повлияе на разследването, тъй като имал голям авторитет сред ромската общност.

Днес Христо Върбанов каза, че няма обяснение защо и дали е бил поръчан от Любомир Илиев. Това щяло да се реши на мешерето, в което ще участват представители от знатни ромски фамилии от всички области в страната. Върбанов не потвърди една от версиите за поръчителството на убийство срещу него - а именно, че бащата на Любо Къдравия претендирал за поста председател на мешерето. Според Папата мешерето няма правомощия да издава наказания и присъди. Неговата единствена задача е да търси помирение. Върбанов категорично отрече твърдението, че помирението трябва да бъде изплатено в злато.

Върбанов се движи с охрана.  Нямам причина да не се притеснявам за живота си, призна той. Въпреки това той очаква по мотивите за поръчителството срещу него да се изкажат компетентните органи. Той имал свои версии, но предпочита те да бъдат потвърдени от разследващите.

Съвсем противоположно беше мнението на Цветелин Кънчев, който също е бил в черния списък. „Нещо не ми се връзва да съм мишена и не го вярвам“, каза той днес пред журналисти. Според него нещата били объркани и очаквал от медиите да му подадат „жокер“ за мотивите за покушение срещу него. "Не вярвам Любо Къдравия да е „толкова хладнокръвен“, че да поръча убийството му, а след това двамата да станат сватове и да си ходят на гости на Нова година", добави Кънчев.

Кънчев обясни, че с фамилията Рашкови не е в добри отношения. Именно Кирил Рашков е сочен като четвърти заговорник за поръчковите убийства. Това обаче не обяснявало участието на Любомир Илиев в заговора, обясни Кънчев. Дон Цеци дори каза, че ако няма доказателства срещу Любомир, той трябва да бъде освободен от ареста. „По-добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора“, беше коментарът на Кънчев.

Днес в Софийски градски съд се проведе заседание по делото, в което Цветелин Кънчев, Христо Върбанов и Димо Станчев са обвинени в искането на подкуп от 250 хил. евро от бившия началник на Гражданска защита ген. Никола Николов. Процесът днес беше отложен, защото Димо Станчев е постъпил спешно в болница и предстои да му бъде направена операция. Според законодателството отсъствието на подсъдим за тежко умишлено престъпление е основателна причина за отлагане на делото.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!