Рашков: Гешев прехвърля дела за пътни ремонти към София

Прокуратурата протака делата, свързани с Бойко Борисов. Схемата за строежа на "Хемус" се прилага и при язовирите, казва вътрешният министър

OFFNews 18 февруари 2022 в 14:19 7680 2

Главният прокурор Иван Гешев неправомерно е изземвал дела, свързани с пътни ремонти, от Ямбол и ги е прехвърлял в София. И това не е изолиран случай. Схемата е дела да се изземват от една прокуратура и да се дават на друга, без необходимото правно основание, каквото е по изключение, за да се разследва обективно.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването (О)позиция на сайта "Сега".

Вътрешният министър показа няколко постановления с подписа на Гешев, които са потеглили от провинцията към СГП и СРП. Това може да предизвика разследване на главния прокурор, обясни Рашков.

И допълни, че материалите ще бъдат предоставени на правосъдния министър Надежда Йорданова, която на няколко пъти потвърди, че ще внесе във ВСС искане за предсрочното освобождаване на Гешев. 

Язовирите

Схемата на източване, приложена при строежа на автомагистрала "Хемус", е използвана и при ремонта на язовирите, съобщи още министърът. Той обаче уточни, че за язовирите е трудно да се говори, защото са над 400 и още се проверяват. Рашков даде пример с водоема в землището на с. Антоново, Търговищко, където проверката е в края си. Случаят с възлагането на строително-ремонтни дейности без строителни книжа при АМ "Хемус" се повтаря и тук. Трябвало е да се укрепи дигата от 35 000-36 000 кв. м, за което са били отделени близо 3,5 млн. лв. от ДКК. Цялата сума е била изплатена на изпълнителя. В хода на проверката е установено, че преведената сума е прекалено голяма и от изпълнителя се очаква да възстанови наддаденото, посочи Бойко Рашков.

Материалите са пратени в прокуратурата, но досега тя не е реагирала и в МВР няма сведения за образувано досъдебно производство.

"Барселонагейт"

"Може би ние сме тези, които провокираха прокуратурата да се задейства по казуса "Барселонагейт", заяви министърът. Той напомни, че обвинението е образувало производство през есента на 2020 г., но и досега случаят не е разплетен.

"За мен прокуратурата не е работила умишлено - забавяла е няколко производства, станали публично известни с това, че се свързват с бившия премиер Бойко Борисов. Българската прокуратура прави всичко възможно тези случаи да останат неизяснени своевременно и в срок, въпреки повишеното обществено внимание към тях", коментира Рашков.

По думите му не е много вярно твърдението, че прокуратурата е чакала данни от Испания и показателен факт е, че "се разработи едва в края на миналата година" - година след началото на делото.

"Не е известно да е правила нещо междувременно. Тя дължи информация на българското общество. Държавното обвинение е склонно да обявява материали, придобити със СРС, при защита на една определена политическа партия", коментира вътрешният министър и даде за пример СРС-тата за разговора на президента с ген. Стойков.

Целта според него е била да впечатли обществото в интерес на тази партия.

Не така се постъпва с къщата в Барселона - прокурорите не могат да убедят когото и да било, че бащата на Борислава Йовчева, който е водопроводчик, е в състояние да купи такъв имот в скъп квартал на града, коментира той.

"В момента, в който аз казах публично, че ми е известно, че испанските власти са изпратили материали, които се намират вече в България и които аз съм прочел, прокуратурата светкавично се задвижи (да поиска данни от МВР за списъка на лицата на премиера Кирил Петков - бел. ред.) и като да беше изключително "обезпокоена" от това, че журналистите знаят за този материал. Имах ултиматум да представя материала в конкретен час - 15 часа на 15 февруари 2022 г. Пита се в задачата защо този материал сега изисква спешното представяне в прокуратурата, а действията на прокуратурата по целия случай не е спешно", запита министърът. 

Според Рашков в документите от Испания има доста неприятни за "някои лица" констатации, например, че са установени хора, в т.ч. и Бойко Борисов, свързани със СИК, "предполагаемо свързана с организирана престъпност", подчерта Рашков. В материалите от каталунската полиция имало и констатация, свързваща Борисов със "схема за пране на пари в Барселона чрез покупката на недвижим имот за предполагаемата му любовница Борислава Йовчева и нейната предполагаема дъщеря", и инвестиция в магазин, намиращ се в един от най-скъпите райони в Барселона. Посочено е, че инвестицията е на стойност около 5 млн. евро и че в момента, в който тази публикация излиза в Испания, имотът е бил опразнен незабавно

"За нашата прокуратура обаче всички тези данни, изнесени от полицията в Каталуния, нямат никакво значение", коментира още Бойко Рашков. 

Той обяви, че първата поръчка, за която говори прокуратурата, е изпратена една година след започване на разследването, а втората е пусната "току-що". Министърът декларира, че МВР не се занимава с този случай. 

За 19-те от списъка на премиера

Министър Рашков е учуден, че прокуратурата пита МВР за материали, свързани с посочените от премиера Кирил Петков, които не се намират в МВР. По някои от лицата тя е извършвала самостоятелно разследване, но тези материали продължават да са в тайна, подчерта той. И даде пример с бизнесмена Васил Божков, за когото държавното обвинение чака данни от МВР.

"Преди година тя (прокуратурата - бел. ред.) непрекъснато тръбеше, че е повдигнала поредното обвинение срещу него. А сега иска от вътрешното министерство да ѝ представи материали, при все че делото е в самата прокуратура", каза Рашков.

Според него прокуратурата е проспала и случая с липсата на контрол от страна на бившия финансов министър Владислав Горанов върху комисията по хазарта.

Случаят с джипа на Владислав Горанов

Шефът на МВР извади любопитни подробности от проверката за автомобила на Горанов, която е към края си. В средата на декември м.г. бившият финансов министър бе хванат при опит да напусне страната към Сърбия с издирван от полицията джип.

Рашков обяви, че въпросният автомобил не присъства в архивите на КАТ. В момента тече процедура по дерегистрацията му. Руската страна, където е било образувано наказателно дело във връзка с луксозната кола, се е дезинтересирала от него, въпреки че по нейно искане е започнало издирването му. Отказано му е било да бъде регистриран в Русия и незабавно е бил изваден в Германия, получен е от местна фирма, която впоследствие го е прехвърлила на друга фирма с управител български гражданин. Лизингодателят в България, който е осигурил джипа на Владислав Горанов, е третият или четвъртият собственик на колата, обясни шефът на МВР.

"Нека хората да преценят достоверността на твърдението, че тази кола е чисто нова", коментира той.

Тези дни ще се вземе решение какво да е наказанието за служителите на полицията, допуснали джипа да се върне от границата. Ако се потвърдят данните, те ще бъдат освободени от МВР, бе категоричен Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!