По 650 лева бонус за полицаите, дето гонят хората от парка. Били първа линия

OFFNews 21 април 2020 в 13:59 5531 4

По 650 лева във вид на награда ще получат полицаите, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. 

"Благодаря на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение. Младен Маринов предложи за 15 200 полицаи, които са на първа линия, по 650 лева във вид на награди, а не както на медицинските работници по 1000 лева чисто", заяви министър-председателят. 

Това прави около 10 милиона лева, обясни Борисов. 

Той подчерта, че още днес ще започне изплащането на наградите и ще продължи за цялото време на извънредното положение.

"Дай Боже, след 13 май да мине всичко", добави премиерът.

Пет мерки за облекчаване на карантината

Бойко Борисов заяви, че от вчера до днес в България сме въвели пет мерки за облекчаване на карантината: отварянето на пазарите, махнахме прозореца днес, за да могат тези, които влизат и излизат за работа, да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции.

Омръзна ми да слушам как някъде облекчавали мерките. България е от страните, които първи въведоха мерки за ограничаване на коронавируса, категоричен е премиерът и обясни, че понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на броя на заболелите.

"Това, което в Словения и Германия говорят, ние не сме го забранявали", добави Борисов. Той даде пример със Словения, че облекчават строителството и добави, че а ние никакво строителство не сме забранявали.

Малките магазини ние не сме ги спирали. Ние спряхме моловете. Ние не сме ограничавали пазарите. Работят пазари, вериги, магазини – малки, средни и големи. В България ходенето по улицата не е ограничено. Няма вечерен час. Нещо повече – една част решиха, че дори могат да нарушат елементарната карантина и да се разхождат из страната и да създадат куп неприятности за себе си, и за колегите, които обработваха документи, коментира Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че вече се катерим много стръмно по кривата и големи групи в България започват да се разболяват от коронавирус.

Ако този петък, събота не се вдигне пикът нагоре, съм възложил на Младен Маринов да въведе някакъв ред по планините, каза той. 

Борисов обясни, че според Щаба, в петък и събота вече ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяването.

Премиерът добави, че не може да се говори за отхлабване на мерките, защото кризата с COVID-19 изобщо не е отминала. Той изрази притеснения и от все повечето заразени лица медицински персонал, като посочи, че при пик на вируса, здравната ни система може да няма достатъчен чисто физически капацитет, за да поеме случаите.

Нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти. Броят на заразените и починалите трябва да ни говорят друго", категоричен е той. 

"Колегата от Бавария започна да обсъжда отлагане на Октоберфест, обсъжда се отлагане на олимпиадата. Това означава, че светът е болен от коронавирус, и като всеки болен чака някой добър доктор да му каже, че ей сега ще оздравее, че е открито лекарство, че скоро ще бъде здрав", обясни министър-председателят. 

Борисов подчерта "аз не съм този добър доктор и не мога да кажа такова нещо. Нека мине кризата и си намерете такъв доктор и нови управляващи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

21.04 2020 в 15:12

Едно ще ви кажа пичове, ако тая "епидемия" ни отърве от Баце и мутрите му, София ще е единствения град в света, в който ще има паметник на Коронавируса-освободител...

17156

2

aviatora

21.04 2020 в 14:34

Мутро, българина ще доволен, когато те види зад решетките за тежките ти престъпления към цялата нация!!!

2900

1

birusa

21.04 2020 в 14:09

"Нека мине кризата и си намерете такъв доктор и нови управляващи". цитат
Подай си оставката Некадърнико и не ни мисли какво ще си търсим. Мисли за себе си, че сам си духна свещта.